SKŁADNIKI (na ok 6-8 porcji):
40 dag białych części pora
70 dag ziemniaków (typ kulinarny AB-B, użyłam bardzo smacznej odmiany Vineta o typie kulinarnym AB, doskonale nadaje się również Bellarosa o typie kulinarnym B - odmiana ta ma charakterystyczną czerwoną skórkę)
O TYPACH KULINARNYCH ZIEMNIAKA TUTAJ
1 l bulionu z kurczaka (może być więcej, jeśli wolimy zupę mniej gęstą)
kilka łyżek klarowanego masła, ewentualnie oleju rzepakowego
30 dag pieczarek
2 cebule
200 ml śmietanki 30 %
sól, pieprz
gałka muszkatołowa (około pół łyżeczki)
natka pietruszki lub szczypiorek do posypania
opcjonalnie skwarki z wędzonego boczku surowego do okraszenia
WYKONANIE:
Białe części pora kroimy wzdłuż, dokładnie myjemy i kroimy w cienkie paski. Na patelni rozgrzewamy klarowane masło lub olej, dodajemy pory i dusimy na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut, mieszając co jakiś czas. Pory nie mogą zbrązowieć, a tylko się zeszklić i zmięknąć. Następnie dodajemy ziemniaki pokrojone w drobną kostkę, mieszamy z porami i dusimy pod przykryciem kolejne 15-20 minut na bardzo małym ogniu. Również mieszamy co kilka minut, aby nic nie przywarło do dna i się nie przysmażyło. W tym czasie możemy usmażyć drobno pokrojony boczek na skwarki. Następnie przekładamy wszystko do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem do zupełnej miękkości. W tym czasie cebulę i pieczarki kroimy w bardzo drobną kostkę. Cebulę smażymy kilka minut,aby się zeszkliła, dodajemy pieczarki i smażymy na rumiano, doprawiając na koniec solą i sporą ilością pieprzu. Ugotowane pory i ziemniaki blendujemy, dodajemy usmażone pieczarki. Dodajemy śmietankę i doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową, zagotowujemy. Ja pozostawiłam zupę o konsystencji kremu, jeśli wolicie mniej gęstą, można dodać więcej bulionu i doprawić. Zupę posypujemy natką pietruszki lub szczypiorkiem, opcjonalnie niewielką ilością skwarków z boczku.
Ziemniaki do tego przepisu dostarczyła firma Europlant Handel Ziemniakami Sp. z o. o., zajmująca się produkcją kwalifikowanych sadzeniaków do profesjonalnej hodowli ziemniaków.