SKŁADNIKI:
ziemniaki - typ kulinarny mączysty BC-C - ja użyłam bardzo smacznej odmiany Augusta
O TYPACH KULINARNYCH ZIEMNIAKA TUTAJ
gęsi smalec - około 1 szklanki na 1 kg ziemniaków - ja miałam zapas gęsiego smalcu z niedawnego pieczenia gęsi - przepis tutaj
mąka do oprószenia ziemniaków
sól
WYKONANIE:
Piekarnik rozgrzewamy do 230 stopni wraz z brytfanką i tłuszczem. Jeśli przygotowujemy większą ilość, wykorzystujemy po prostu blachę piekarnika. Ziemniaki kroimy w około 1,5-2 cm plastry i obgotowujemy przez 3-4 minuty. Dokładnie odcedzamy i oprószamy z każdej strony mąką. Układamy na gorącym tłuszczu, tak, aby na siebie nie nachodziły, polewamy tłuszczem i pieczemy 20-30 minut w 230 stopniach, a w połowie pieczenia obracamy na drugą stronę. Po upieczeniu oprószamy solą. Podobny sposób na ziemniaki zaproponowała kiedyś Nigella Lawson, z kilkoma różnicami - jeszcze wyższą temperaturą pieczenia - 250 stopni, a ziemniaki były oprószone semoliną i pokrojone na kawałki.
Ziemniaki do tego przepisu dostarczyła firma Europlant Handel Ziemniakami Sp. z o. o., zajmująca się produkcją kwalifikowanych sadzeniaków do profesjonalnej hodowli ziemniaków.
Ziemniaczki wyglądają bosko, idealne na obiad :)
OdpowiedzUsuńZdrowych, pogodnych i spokojnych Świąt Wielkanocnych oraz mokrego Dyngusa! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń