SKŁADNIKI:
50 dag półtłustego twarogu mielonego (2 kostki po 25 dag)
20 dag (około szklanki) ugotowanych, ostudzonych i startych na drobnej tarce ziemniaków
2 jajka (nie najmniejsze)
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżki lekko roztopionego (nie gorącego) masła
1 i 3/4 szklanki mąki tortowej (20 dag)
2-3 łyżki mąki do podsypywania
masło, cukier, cynamon - do okraszenia
bułka tarta, śmietana - jeśli lubimy
WYKONANIE:
W dużej misce umieszczamy twaróg, ziemniaki, jajka, cukier waniliowy i masło i mieszamy dokładnie widelcem. Wsypujemy mąkę, łączymy z masą drewnianą łyżką i formujemy kulę. Przekładamy na stolnicę, blat lub większą deskę do krojenia. Oprószamy dłonie i ciasto minimalną ilością mąki. Nie za dużo, bo ciasto wchłonie dodatkową ilość mąki i leniwe będą twarde. Odstawiamy na 15 minut. Jeśli jest bardzo gorąco - w chłodne miejsce.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg-DEAF8s_Z4xzkmRErka6y-sQIqqbc0LyOx6oMwaw56Y7i6S_F4EbakNvsLQSwxCvXGO0l-FmZ7SCr2rLLlpHlf8jbGbmin3fOJTs5T_WIsTmQbfr1NlfSK_L5clEt1NqPuzfXZb3Nle5Z/s320/DSC_1114.jpg)
W dużym garnku nastawiamy około 2 litry wody z 5 płaskimi łyżeczkami soli. (Ja lubię, gdy mają słony posmak, można dodać mniej soli, ugotować jednego pieroga i spróbować)
Kulę dzielimy na około 8 części.
Dłońmi oprószonymi mąką formujemy wałeczki i rolujemy kilka razy.
Wałeczki rozpłaszczamy szerokim nożem i nacinamy delikatnie ukośnie w kratkę.
Oczywiście domowe pierogi nie muszą być idealne z wyglądu, tylko w smaku, więc nie przejmujemy się, czy wszystko wychodzi równo.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh6wTGSzbxkaktlDzmiZtuklOtuHy7xYxO5GT9o_Jl5qTGTUIERDpLgoKQeuaetVCg5Cd4sSfCVHa2DB3RTt_Oy6cL2GDm1I1e3YU5nuql7daEW6iRdLhO1rfyog8CfgXrsXV30uazxSeSY/s320/DSC_1118.jpg)
Kroimy na około 3 cm ukośne poduszeczki.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhHU0VJztqCBUKMhQG3-Ogs1jF3wW5G4pIIRueyI6t_c-6V3wD4MLIOwHmzFVGo5wNv74gR0a2SL-EUHEViqrAEmTw1uA-oNfd4RbCDclN6fSJBbkTtjgVS-zB082QV-BWazGmtwZleNY9m/s320/DSC_1137.jpg)
Połowę pierożków wrzucamy do wrzącej osolonej wody (na duży ogień). Delikatnie mieszamy. zmniejszamy ogień na średni. Po kilku chwilach wypłyną na powierzchnię. Gotujemy 1 minutę i wyciągamy łyżką cedzakową na duży talerz. Gotujemy drugą partię. Gorące polewamy rozpuszczonym masłem i posypujemy cukrem. Jeśli lubimy, oprószamy cynamonem (najłatwiej przez małe siteczko). Można tez podać ze śmietaną lub z bułką tartą przyrumienioną na suchej patelni i masłem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz