SKŁADNIKI (na 8 małych porcji):
8 średnich ziemniaków (ja upiekłam młode ziemniaki Colette)
O TYPACH KULINARNYCH ZIEMNIAKA TUTAJ
olej
1 duży pomidor malinówka
1 duża cebula cukrowa
8 łyżek majonezu
kilka ząbków młodego czosnku - wg uznania
sól, pieprz
8 kotlecików wołowych, np. z tego przepisu
WYKONANIE:
Piekarnik nastawiamy na 200 stopni. Ziemniaki szorujemy, pozostawiamy w skórkach, smarujemy olejem, oprószamy solą i pieczemy do miękkości. W tym czasie możemy wyrobić mięso i uformować kotlety. Pod koniec pieczenia przygotowujemy plastry pomidora i cebuli, mieszamy majonez z czosnkiem. Ponieważ kotleciki smażą się błyskawicznie, możemy je usmażyć po wyjęciu ziemniaków z piekarnika. Ziemniaki kroimy na połówki, oprószamy lekko solą i pieprzem, smarujemy majonezem z czosnkiem, wkładamy w środek plastry pomidora i cebuli oraz kotlecika.
Ziemniaki do tego przepisu dostarczyła firma Europlant Handel Ziemniakami Sp. z o. o., zajmująca się produkcją kwalifikowanych sadzeniaków do profesjonalnej hodowli ziemniaków.