sobota, 27 kwietnia 2013

Hamburgery domowe

Pomyślałam, że upieczone dziś bułki ładniej wyglądałyby jednak z jakimś soczystym kotletem w środku. Oto one - bardzo domowe hamburgery.


SKŁADNIKI NA 8 KOTLETÓW:

0,5 kg chudej mielonej wołowiny dobrej jakości
1,5 płaskiej łyżeczki soli
 pół drobno posiekanej cebuli
1 łyżeczka zmielonej gorczycy
2 łyżeczki zmielonych nasion kolendry
0,5 szklanki wody
pieprz

będą potrzebne bułki (takie jakie lubimy) lub bułki z tego przepisu i dowolne dodatki, ja dziś użyłam:
świeżego pomidora, ogórka kiszonego i konserwowego, świeżą kolendrę oraz zrobiłam bardzo prosty dressing z 5 łyżek ketchupu, 3 łyżek majonezu i 2 łyżeczek musztardy francuskiej

WYKONANIE:

Najpierw przygotowujemy plasterki pomidora, ogórka i inne dodatki oraz dressing, aby były gotowe do włożenia w bułkę.
Mięso wkładamy do miski i dodajemy sól, pieprz, cebulę oraz zmieloną (np. w młynku do kawy) gorczycę i nasiona kolendry. Te przyprawy nadadzą kotlecikom smak i zapach prawdziwych hamburgerów. Wlewamy pół szklanki zimnej wody, dzięki której hamburgery będą bardzo soczyste. Wyrabiamy mięso kilka chwil i formujemy 8 płaskich kotletów. Najlepiej usmażyć je na patelni grillowej, ale smażone na zwykłej patelni na oleju też będą pyszne. Kładziemy na dość duży ogień na 1 minutę, a potem zmniejszamy na średni i dosmażamy jeszcze 2 minuty, obracamy i znów smażymy 1 minutę na dużym ogniu i 2 minuty na średnim. W ten sposób będą wysmażone, ale soczyste. W czasie gdy smażą się kotlety podgrzewamy połówki bułek pod grillem w piekarniku albo na drugiej (suchej) patelni. Ciepłą bułkę smarujemy dressingiem, układamy plasterki pomidora, ogórka, świeżą kolendrę (może być sałata), a następnie gorącego kotleta i znów ogórka, pomidora i dressing i przykrywamy drugą połówką bułki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz