wtorek, 30 kwietnia 2013

Zupa krewetkowo - łososiowa

Zupa dla amatorów krewetek i dalekowschodnich smaczków. Jest bardzo odżywcza i sycąca, ze względu na dużą zawartość białka. Drugie danie to już zbyt wiele :)


SKŁADNIKI:

5 szklanek wody
2 średnie marchewki
2 cebule
pół czerwonej papryki
4 ząbki czosnku
2 łodygi selera naciowego
ok 4 cm kawałek świeżego imbiru
3 łyżki masła
2 łyżeczki Vegety Natur
po 1 łyżeczce suszonego tymianku, estragonu i majeranku

30 dag świeżego fileta z łososia ze skórą
50 dag krewetek (ja kupiłam mrożone, obrane, ale z ogonkami, zblanszowane)

puszka mleczka kokosowego (400 ml)
pół łyżeczki pieprzu cayenne
sok z połowy limonki (lub cytryny, ale wtedy mniej)
pół pęczka koperku
mały pęczek szczypiorku

sól, pieprz cytrynowy

WYKONANIE:

Jeśli korzystamy z mrożonych krewetek, należy je najpierw rozmrozić, a potem umyć. Ze świeżego łososia zeskrobać łuski, skórę pozostawić, opłukać.

Z selera naciowego usunąć grubsze łyka. Jeśli nie chcemy w zupie skórki z papryki, można ją cieniutko obrać. Marchewkę, cebulę,seler i paprykę pokroić w drobną kostkę, wszystko mniej więcej jednej wielkości. Imbir ścieramy na tarce, jeśli są twarde włókna, to je odrzucamy.Na patelni rozpuszczamy 3 łyżki masła i wrzucamy pokrojone warzywa z imbirem. Smażymy na małym ogniu około 10 minut, aż warzywa zmiękną i pod koniec dodajemy 4 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki. Warzywa nie mogą się mocno przysmażyć, a jedynie zeszklić i zmięknąć.

Przekładamy wszystko do dużego garnka i zalewamy 5 szklankami wody. Doprawiamy Vegetą Natur, łyżeczką tymianku, łyżeczką estragonu i łyżeczką majeranku. Gotujemy na średnim ogniu około 15 minut. Doprawiamy jeszcze solą. Następnie wkładamy łososia w całości, skórą do dołu i gotujemy w zupie 10 minut, pod przykryciem, na średnim ogniu.
Po 10 minutach wyciągamy ostrożnie łososia na talerz, tak aby się nie rozpadł, najlepiej dużą łyżką cedzakową. Jeśli są duże ości to je usuwamy. Wlewamy mleczko kokosowe i doprawiamy pieprzem cayenne. Mieszamy i zagotowujemy. Sprawdzamy, czy nie trzeba dodać soli. Łososia delikatnie rozdrabniamy (ze skórą) na średnie kawałki i wkładamy z powrotem do zupy wraz z rozmrożonymi krewetkami. Gotujemy kilka minut. Na koniec dodajemy posiekany koperek, posiekany szczypiorek i sok z limonki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz