piątek, 26 kwietnia 2013

Guacamole

To meksykańska salsa, która wywodzi się aż z kuchni Azteków. Uważa się, że to właśnie od Azteków przybyły do Europy pomidory, jak też sama ich nazwa, która w wielu krajach brzmi podobnie (tomato, tomate) i pochodzi od azteckiego słowa "zitotomate". Podstawowym składnikiem guacamole jest awokado, czyli skarbnica witamin i dobrego tłuszczu. Bardzo polecam, jeśli jeszcze dotąd nie próbowaliście.



SKŁADNIKI:

1 bardzo dojrzałe i miękkie awokado
1 pomidor
1 ząbek czosnku
2 łyżki posiekanej czerwonej cebuli
4 łyżeczki soku z limonki (może być z cytryny)
3 łyżki posiekanych świeżych ziół - kolendry i natki pietruszki
1 łyżka oliwy z oliwek
sól, pieprz
ostra papryczka (posiekana) - jeśli lubmy bardzo pikantne potrawy, ja dziś pominęłam ten składnik

WYKONANIE:

Awokado przekrajamy wzdłuż na połowę, usuwamy pestkę i wydrążamy łyżeczką. Konsystencja powinna przypominać miękkie masło. Rozgniatamy lekko widelcem tak żeby pozostały drobne kawałki i natychmiast zalewamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniało. Czerwoną cebulę siekamy w drobną kostkę. Zawsze przed dodaniem do potraw surowej cebuli zasypuję ją solą i wygniatam widelcem lub palcami. Czosnek przeciskamy przez praskę i również ucieramy z solą. Pomidora sparzamy i obieramy ze skórki, usuwamy pestki i kroimy w drobną kostkę. Zioła siekamy i mieszamy wszystkie składniki z awokado i oliwą, doprawiamy solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz