piątek, 12 kwietnia 2013

Kurczak orientalny

Bardzo aromatyczne danie, którego zapach kojarzy mi się z gorącą Afryką. Potrawa rozgrzewająca i egzotyczna. Dla miłośników curry, imbiru, czosnku...


SKŁADNIKI:

8 pałek z kurczaka

3-4 cebule
4 ząbki czosnku
4 cm kawałek świeżego imbiru
1 łyżka słodkiego sosu chili
mała puszka mleczka kokosowego
1-2 łyżeczki mieszanki przypraw curry, najlepiej Prymat
1/4 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
1 łyżeczka estragonu
1-2 łyżeczki brązowego cukru
sól
oliwa z oliwek

WYKONANIE:


Pałki z kurczaka myjemy i osuszamy, oprószamy solą i niewielką ilością curry. Imbir i czosnek ścieramy na drobnej tarce i nacieramy nimi mięso i odstawiamy na około godzinę najlepiej w temperaturze pokojowej. W tym czasie kroimy w piórka cebulę. Na głębokiej patelni lub w rondlu z grubym dnem rozgrzewamy dość mocno oliwę i podsmażamy chwilę kurczaka z każdej strony i znów odkładamy. Zmniejszamy ogień i na tę samą patelnię wrzucamy cebulę. Smażymy na najmniejszym ogniu około 20-30 minut, aż cebula zrobi się słodka i brązowa i miękka. Pod koniec dodajemy do cebuli wszystkie przyprawy, brązowy cukier i jeszcze chwilę smażymy. Dodajemy mięso, trochę wody i mleczko kokosowe i dusimy pod przykryciem aż kurczak będzie miękki. W trakcie duszenia sprawdzamy czy nie trzeba dodać jeszcze soli a pod koniec doprawiamy słodkim sosem chili.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz