piątek, 12 kwietnia 2013

Podwójnie pomidorowa sałatka

Sałatka podwójnie pomidorowa powstała w kilka minut, z przypadkowych składników, kiedy to wpadli do nas niezapowiedziani goście. Jak to często bywa z przypadku powstaje wiele wynalazków, a ten uważam za doskonały, robiłam ją już wiele razy, i nie zdarzyło się by została choć odrobina!


SKŁADNIKI:

4-5 świeżych pomidorów (w zależności od wielkości)
1 słoik pomidorów suszonych
1 mała czerwona cebula
1-2 ząbki czosnku
1-2 łyżki oliwy, może być ta z zalewy z suszonych pomidorów lub oliwa z oliwek
sól, cukier do smaku

WYKONANIE:

Najpierw kroimy czerwoną cebulę w półplasterki, solimy ją i posypujemy odrobiną cukru i wygniatamy palcami i odkładamy na chwilę aby zmiękła i puściła trochę soku. Świeże pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w większą kostkę, a pomidory suszone odsączamy i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę lub najlepiej utarty w solą w moździerzu oraz oliwę. Na koniec wrzucamy cebulkę  i wszystko delikatnie mieszamy. Jeśli trzeba dodajemy jeszcze trochę soli, choć może się zdarzyć, że sałatka już jej nie potrzebuje. Nie chłodzimy w lodówce, pomidory tracą w niej smak.

1 komentarz:

  1. Mi rasowemu pomidożercy smakuje podwójnie!! Genialne w swej prostocie połączenie!!j.

    OdpowiedzUsuń