SKŁADNIKI:
Na kruche ciasto:
(podaję składniki na 6 małych foremek na tarty o średnicy 10 cm)
180 g mąki
90 g masła
2 żółtka
1 łyżeczka cukru
1 płaska łyżeczka soli
kilka łyżeczek zimnej wody
będą też potrzebne: sucha fasola do obciążenia ciasta i papier do pieczenia
Na nadzienie:
50-60 dag cebuli
2-3 łyżeczki brązowego cukru
sól do smaku
masło i olej do smażenia
ok 15 dag sera cheddar
WYKONANIE:
Zaczynamy od pokrojenia cebuli w półplasterki lub piórka. Patelnię stawiamy na bardzo mały ogień z łyżką masła i łyżeczką oleju i wrzucamy całość pokrojonej cebuli. Pozostawiamy na wolnym ogniu nawet do 45 minut, co jakiś czas mieszając. W tym czasie zagniatamy kruche ciasto. Pod koniec dodajemy 2 łyżeczki cukru, sól, nie za dużo, ponieważ cheddar jest dość słony. Smażymy aż cebula zrobi się brązowa i słodka.
Piekarnik razem z blachą w środku nastawiamy na 180 stopni. Po wyjęciu z lodówki dzielimy na 6 części, każdą rozwałkowujemy (na początku ciasto będzie twarde, ale szybko staje się elastyczne) i wylepiamy foremki aż po brzegi, nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Aby ciasto było bardzo kruche wkładamy wylepione foremki na 5 minut do zamrażarki. Po wyjęciu z zamrażarki na każdą kładziemy kawałek papieru do pieczenia i wysypujemy trochę fasoli.
Dzięki obciążeniu ciasto zachowa kształt podczas podpiekania. Wkładamy na gorącą blachę i podpiekamy 10-12 minut.
Po wyjęciu usuwamy obciążenie i nakładamy farsz z cebuli, posypujemy startym cheddarem i znów wkładamy do piekarnika na kolejne 10 minut, zwracając uwagę na ser, aby nie stał się zbyt brązowy. Po wyjęciu z piekarnika ser jest miękki, jednak po ostygnięciu robi się twardszy, więc najlepiej podawać zaraz po upieczeniu, po lekkim przestygnięciu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz