Pyszny deser na gorąco, alternatywa dla szarlotki :)
SKŁADNIKI:
3-4 małe jabłka
6-8 łyżeczek ciemnego cukru muscovado
3-4 łyżeczki masła
cynamon
ok 1/4 szklanki wody
ok pół szklanki słodkiej owocowej nalewki
1 łyżka cukru i 1 łyżka bułki tartej do posypania
WYKONANIE:
Jabłka kroimy na pół w poprzek i usuwamy gniazda nasienne. Układamy w naczyniu do zapiekania rozkrojoną częścią do góry. Każdą połówkę posypujemy 1 łyżeczką cukru muscovado, na to kładziemy pół łyżeczki masła, polewamy nalewką i posypujemy cynamonem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Po 30 minutach pieczenia podlewamy jabłka resztą nalewki i wodą oraz posypujemy każdą połówkę bułką tartą i cukrem - na całość wystarczy 1 łyżka bułki i 1 łyżka cukru. Utworzą one delikatną pierzynkę. Temperaturę zwiększamy na 200 stopni. Podlane i posypane jabłka zostawiamy jeszcze na 15 minut w piekarniku. Można podać z bitą śmietaną i lodami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz