poniedziałek, 22 kwietnia 2013

Ciasto bananowe

Ciasto według przepisu Nigela Slatera. Jedno z moich ulubionych, upieczcie je dla gości, a będziecie naprawdę usatysfakcjonowani, jeśli będą chcieli wziąć resztę do domu, o ile coś zostanie :)





SKŁADNIKI:

175 g miękkiego masła
175 g ciemnego cukru muscovado
2 jajka
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
75 g uprażonych i zmielonych orzechów laskowych
175 g mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
3 dojrzałe banany
100 g (tabliczka) gorzkiej czekolady
brązowy cukier demerara do posypania

WYKONANIE:

Piekarnik nastawiamy na 170 stopni.
Zaczynamy od przygotowania orzechów. Wrzucamy je na suchą patelnię i mieszamy drewnianą łyżką, aby się nie przypaliły za mocno z jednej strony. Gdy powoli zacznie odchodzić skórka, przekładamy na czystą ściereczkę, zawijamy i mocno rozcieramy, aby zeszła reszta skórki. Skórka nie musi zejść cała, ale dobrze jeśli pozbędziemy się większości, ponieważ ma gorzki posmak. Trzeba uważać, bo zaraz po prażeniu orzechy są gorące. Obrane orzechy mielimy w blenderze.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.
Masło z cukrem ucieramy mikserem na puszystą masę, dodajemy po jednym jajku oraz ekstrakt waniliowy. Następnie dodajemy stopniowo mąkę i zmielone orzechy i jeszcze chwilę miksujemy.
Do masy dodajemy banany rozdrobnione palcami na małe kawałeczki oraz posiekaną gorzką czekoladę i mieszamy łyżką.
Prostokątną formę o wymiarach ok 10x30 cm smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Wlewamy masę, a wierzch posypujemy cienką warstwą cukru demerara, który utworzy chrupiącą skórkę. Pieczemy 1 godzinę w 170 stopniach.

2 komentarze:

  1. Tutaj to bardzo popularne jest!chleb bananowy . Robię często ale bez orzechów I czekolady więc może spróbuje tak następnym razem:)

    OdpowiedzUsuń
  2. W takim razie czekam na oryginalną amerykańską recepturę na chleb bananowy prosto ze źródła! Nie mogę się doczekać przetestowania!

    OdpowiedzUsuń