czwartek, 18 kwietnia 2013

Sos pomidorowy do makaronu

Bardzo łatwy w wykonaniu, szybki i pełen dobrych składników sos. Jeden z niewielu sosów, którego im więcej zjemy, tym będziemy zdrowsi.



SKŁADNIKI:

1 duża cebula
2 ząbki czosnku
2 puszki pomidorów krojonych
suszone oregano
świeża bazylia
sól, cukier
oliwa z oliwek

makaron spaghetti
ser mozzarella

WYKONANIE:

Na patelni rozgrzewamy na średnim ogniu kilka łyżek oliwy z oliwek, dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę, posypujemy solą i cukrem i smażymy na małym ogniu, aż zupełnie zmięknie. Do cebuli dodajemy posiekany czosnek i jeszcze chwilę smażymy. Wlewamy pomidory, dodajemy sól, 2 łyżeczki cukru (bardzo pasuje tu cukier brązowy), suszone oregano i dusimy pod przykryciem około 20 minut, aż sos zgęstnieje, co jakiś czas mieszając. Pod koniec duszenia sprawdzamy, czy nie trzeba jeszcze dosolić lub dodać cukru. Na koniec dodajemy garść posiekanych listków świeżej bazylii i przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Podajemy z makaronem, najlepiej spaghetti. Jeśli chcemy uczynić potrawę bardziej treściwą, na gorący makaron ścieramy ser mozzarella (już na talerzu) i dopiero wtedy polewamy gorącym sosem. Pod wpływem gorąca mozzarella się roztopi i połączy z makaronem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz