piątek, 19 kwietnia 2013

Miętowa salsa

Bardzo orzeźwiający dodatek do mięsa, makaronów, ryb. Wspaniale przełamuje smak innych potraw, stanowi kontrast i urozmaicenie, dodaje niesamowitej świeżości.


SKŁADNIKI:

1 pomidor
pół świeżego ogórka
garść posiekanej świeżej mięty
garść posiekanej świeżej bazylii
listki świeżego tymianku (jeśli lubimy)
łyżeczka oliwy z oliwek
łyżeczka soku z cytryny
łyżka słodkiego sosu chili
sól (niekoniecznie)

WYKONANIE:

Miętę siekamy, wkładamy do miseczki i zalewamy dwiema łyżkami wrzątku. Zostawiamy na kilka chwil do ostygnięcia. Pozostałe zioła również siekamy, ogórka i pomidora kroimy w małą kostkę i dodajemy do mięty (woda, którą sparzyliśmy miętę pozostaje). Dodajemy oliwę, sos z cytryny i słodki sos chili. Salsa nie będzie słona, zależało mi na osiągnięciu smaku łagodnego i orzeźwiającego, ponieważ zazwyczaj podaję ją z potrawami o zdecydowanych, słonych smakach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz