piątek, 12 kwietnia 2013

Naleśniki egzotyczne z pieczonym owocem mango

Naleśniki egzotyczne to po prostu inna, czyli tropikalna:) wersja klasycznych naleśników z serem. A dlaczego mango zostało upieczone? Dlatego, że nie udało mi się akurat tego dnia znaleźć w sklepie dojrzałego i soczystego, które chciałam użyć na surowo. Postanowiłam więc je upiec i to był strzał w dziesiątkę.



SKŁADNIKI:

Na naleśniki:

1,5 szklanki mąki
1 szklanka mleka
1-1,5 szklanki wody
3 jajka
2 łyżeczki cukru brązowego
łyżeczka soli
1 łyżka rozpuszczonego masła

Na nadzienie serowe:

25 dag półtłustego twarogu
25 dag serka homogenizowanego naturalnego
4-5  łyżek cukru pudru
garść rodzynek
4-5 szt suszonych fig
skórka z połowy pomarańczy
ziarenka z połowy laski wanilli

1 owoc mango
trochę wody do podlania
brązowy cukier


WYKONANIE:

Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Mango dokładnie myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w małą kostkę. Wkładamy do średniego naczynia do zapiekania, podlewamy wodą (maksymalnie 1/3 szklanki),zasypujemy kilkoma łyżeczkami brązowego cukru i przykrywamy folią aluminiową. Wstawiamy do piekarnika na około 40 minut. W piekarniku kosteczki mango staną się słodkie i miękkie a jego tropikalny zapach skoncentruje.

Suszone figi i rodzynki zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na około pół godziny aby zmiękły i napęczniały. Odsączamy. Figi kroimy w drobną kosteczkę odcinając twardy ogonek.

Do dużej miski wbijamy jajka, dodajemy część mleka i wody oraz całą mąkę i energiczne mieszamy trzepaczką aż mąka połączy się z pozostałymi składnikami i nie będzie grudek, wtedy dodajemy resztę mleka i wody, sól, cukier i płynne masło i mieszamy. Jeśli są grudki trzeba użyć miksera. Odstawiamy na 15 minut. Smażymy na złoty kolor.

W misce mieszamy dwa rodzaje twarogu z cukrem pudrem, posiekanymi figami, rodzynkami, wanilią oraz otartą skórką z pomarańczy (nie należy ścierać białej części skórki bo jest gorzka).
Nadzienie będzie dość rzadkie, ale nada to całemu daniu delikatności.

Naleśniki faszerujemy nadzieniem serowym, zawijamy w ruloniki i podsmażamy na złoto-brązowy kolor. Przekładamy na talerze i na wierzch układamy upieczone kosteczki mango.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz