poniedziałek, 29 kwietnia 2013

Włoska zupa pomidorowa z polskimi kluseczkami kładzionymi

Pomidory, pomidory. Dla mnie wszystko, co się z nich zrobi, jest przepyszne. A oto połączenie kuchni polskiej i włoskiej, czyli domowa kuchnia fusion :)


SKŁADNIKI:

1 cebula
2-3 ząbki czosnku
1 puszka całych pomidorów
2 łyżeczki cukru
1 szklanka bulionu warzywnego (w szybkiej wersji można zalać łyżeczkę suszonych warzyw szklanką wrzątku, ja często stosuję taką bazę do zup)
garść świeżej bazylii (suszona bywa twarda i gorzkawa)
2-3 łyżki oliwy z oliwek
sól

Na kluseczki:

1,5 szklanki mąki
1 jajko
pól szklanki wody
1 łyżka oleju

WYKONANIE:

W rondelku podgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy cebulę z cukrem. Smażymy na średnim ogniu kilka minut, aby się zeszkliła i zmiękła, ale nie przysmażyła. Potem wrzucamy pokrojony w plasterki czosnek i smażymy go kilka chwil. Dodajemy pomidory i bulion. Pomidory rozgniatamy lekko widelcem i gotujemy wszystko ok 20-25 minut na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Doprawiamy solą w zależności od tego jak słony był bulion warzywny. Dodajemy świeżą bazylię i rozdrabniamy wszystko blenderem.
W czasie gdy gotuje się zupa, przygotowujemy kluseczki. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajko. Mieszamy i stopniowo dodajemy wodę i na koniec łyżkę oleju. Przykrywamy ciasto i odstawiamy na kilka minut. Jeśli jest za gęste, dodajemy jeszcze odrobinę wody, ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Nastawiamy wodę i solimy ją jak na makaron. Do wrzącej wody zsuwamy łyżką malutkie porcje ciasta. Dobrze jest zanurzyć co jakiś czas łyżkę we wrzątku, wtedy łatwiej kłaść ciasto na wodę. Po kilku chwilach odcedzamy.
Zupę nalewamy na talerz, wkładamy kluseczki i przyozdabiamy świeżą bazylią.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz