SKŁADNIKI:
pół główki sałaty lodowej
ogórek świeży
pół papryki czerwonej
10-15 pomidorków koktajlowych
oliwki zielone nadziewane paryką
oliwki czarne
1/4 melona (lub więcej jeśli lubicie)
mały pęczek szczypiorku
garść świeżej bazylii
zioła prowansalskie
Na dressing:
3 łyżki soku z cytryny
2 ząbki czosnku
sól
1-2 łyżeczki miodu
7-9 łyżek oliwy z oliwek (wyjdzie mniej lub bardziej kwaśny)
zioła prowansalskie
WYKONANIE:
Zaczynamy od zrobienia sosu. Jeśli nie zużyjemy go w całości, można go przechować w lodówce na następny raz. Do słoiczka (np. po dżemie) wlewamy sok z cytryny dodajemy sól, czosnek, miód i zioła prowansalskie, zamykamy szczelnie i energicznie wstrząsamy aby sól się rozpuściła. Jeśli nie mamy płynnego miodu, trzeba sprawdzić przed dodaniem oliwy czy się dokładnie rozpuścił. Potem dodajemy oliwę i jeszcze raz energicznie wstrząsamy do uzyskania nieprzeźroczystego sosu.
Wszystkie warzywa oraz melona dokładnie myjemy. Sałatę lodową rwiemy na średnie kawałki i wrzucamy do dużej, głębokej miski. Ogórka obieramy ze skórki, przekrajamy wzdłuż na pół i usuwamy wodniste pestki. Ogórka i paprykę kroimy w kostkę, siekamy szczypiorek i dodajemy do sałaty. Jeśli nasza sałatka nie będzie podawana zaraz po przyrządzeniu, tę wstepną "mieszankę" możemy przygotować sobie wcześniej i wstawić do lodówki. Resztę składników należy dodać tuż przed podaniem, ponieważ pod wpływem soli wszystkie składniki szybko puszczą soki. Następnie dodajemy oliwki w całości i pomidorki przekrojone na połówki. Melona kroimy na pół i wydrążamy pestki. Możemy go pokroić w kostkę, ja jednak lubię nierówne kawałeczki wydrążone małą łyżeczką, wyglądają bardziej apetycznie. Wszystko delikatnie mieszamy i tuż przed podaniem polewamy dowolną ilością dressingu, tyle ile lubimy. Posypujemy listkami bazylii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz