poniedziałek, 15 kwietnia 2013

Papryka pieczona z serem feta i oliwkami

Ta przekąska znika ze stołu błyskawicznie. Nawet ci, którzy nie przepadają za papryką, upieczonej mogą się nie oprzeć...


SKŁADNIKI:

3-4 czerwone papryki
ser feta
oliwki zielone z papryką
pieprz ziołowy Prymat

WYKONANIE:

Piekarnik nastawiamy na 190 stopni. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy wzdłuż na pół lub na cztery części, jeśli papryki są duże. Blachę smarujemy lekko olejem i układamy na niej paprykę skórką do góry. Aby kawałki papryki płasko leżały na blaszce, podcinamy wystające końcówki. Pieczemy 15-20 minut lub dłużej (w zależności od piekarnika), aż skórka będzie się unosić i zrobi się miejscami czarna, a miąższ bardzo miękki. Po wyjęciu z piekarnika przykrywamy folią aluminiową na 15 minut, dzięki temu papryka będzie się lepiej obierać. Obieramy ze skórki, układamy na półmisku wewnętrzną częścią do góry, posypujemy kawałkami sera feta, oliwkami pokrojonymi w plasterki i doprawiamy ziołowym pieprzem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz