niedziela, 28 kwietnia 2013

Chrupiące ziemniaki ze skórką

Ziemniaki w bardziej kalorycznej wersji, ale co tam :)


SKŁADNIKI:

1 kg nieobranych ziemniaków ( najlepiej tych umytych)
1-2 czerwone papryki
6 - 8 ząbków czosnku
pół szklanki oleju
sól, pieprz
świeży tymianek, rozmaryn

WYKONANIE:

Piekarnik nastawiamy na 170 stopni z termoobiegiem. Jeśli nie mamy termoobiegu - na 190. Nieobrane ziemniaki szorujemy w wodzie gąbką i pozostawiamy skórkę. Umyte ziemniaki kroimy wzdłuż na cztery części, a te bardzo duże na 6-8 części. Z papryki usuwamy gniazdo nasienne i kroimy na duże paski. Ząbki czosnku pozostawiamy w skórce. Wszystko układamy na dużej blasze i polewamy około połową szklanki oleju. Mieszamy aby wszystkie warzywa pokryły się olejem. Posypujemy solą i pieprzem. Można dodać gałązki świeżego rozmarynu i tymianku. Pieczemy 45 minut w 170 stopniach z termoobiegiem. Bez termoobiegu czas pieczenia może być dłuższy o około 20 minut.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz