piątek, 12 kwietnia 2013

Fasolka z cebulką i czosnkiem

Prosta i szybka pożywna kolacja





SKŁADNIKI:

1 duża cebula lub 2 małe
1 ząbek czosnku
1 puszka białej fasolki
parmezan lub inny twardy ser
oliwa z oliwek
sól, cukier, pieprz

WYKONANIE:

Na oliwie smażymy pokrojoną w kostkę cebulę (na dosyć małym ogniu ok 15-20 minut). Cebula nie musi być drobno posiekana, po długim smażeniu na minimalnym ogniu staje się mięciutka i słodka. Doprawiamy solą, cukrem i pieprzem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy jeszcze krótką chwilę. Fasolkę odsączamy z zalewy i wrzucamy do cebuli, chwilę smażymy. Można wszystko posypać startym parmezanem lub innym wyrazistym twardym serem,  ale i bez sera jest pyszne...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz