SKŁADNIKI:
200 g mąki pszennej tortowej
150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
1 opakowanie suchych drożdży (7 g)
150 ml lekko ciepłej maślanki
200 ml ciepłej wody
50 g rozpuszczonego masła
2 łyżeczki brązowego cukru
2 łyżeczki soli
jajko do posmarowania
WYKONANIE:
Do dużej miski wsypujemy wszystkie rodzaje mąki i mieszamy. Z przygotowanych 200 ml ciepłej (nie gorącej) wody odlewamy trochę do miseczki i dodajemy drożdże, 2 łyżeczki wymieszanej mąki i 2 łyżeczki brązowego cukru. Czekamy kilka minut aż utworzy się piana. Potem wlewamy rozczyn do mąki, dodajemy lekko ogrzaną maślankę (nie może być z lodówki), rozpuszczone (nie gorące) masło. Dodajemy jeszcze resztę wody, ale na początku nie całą, może się okazać, że zostanie ok 50 ml. Mieszamy wszystko drewnianą łyżką, na końcu dodajemy sól i wyrabiamy ciasto przez około 10-15 minut. Można też użyć miksera z końcówką do wyrabiania chleba, wtedy wystarczy 5-7 minut. Na początku ciasto będzie kleić się do rąk, nie podsypujemy go mąką. Pod koniec wyrabiania stanie się elastyczne, sprężynujące i zwarte. Formujemy kulę, wkładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.
Po tym czasie wyrabiamy kilka chwil i formujemy około 10 bułeczek. Układamy na papierze do pieczenia na dużej blasze i znów przykrywamy i zostawiamy na jeszcze ok 20-30 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik na stawiamy na 200 stopni. Bułki nacinamy ostrym nożem na pól lub na krzyż, smarujemy jajkiem - dzięki temu uzyskamy bardzo chrupiącą skórkę. Pieczemy w 200 stopniach do 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz