piątek, 12 kwietnia 2013

Naleśniki ze szpinakiem pod pieczarkowym beszamelem

Naleśniki "na słono", danie bardzo sycące, po zjedzeniu którego jakiekolwiek zmęczenie mija jak ręką odjął:)



SKŁADNIKI:

Na naleśniki:

1,5 szklanki mąki
1 szklanka mleka
1-1,5 szklanki wody
3 jajka
2 łyżeczki cukru brązowego
łyżeczka soli
1 łyżka rozpuszczonego masła

Nadzienie:

opakowanie mrożonego szpinaku rozdrobnionego
200 g sera feta
1 duża cebula lub 2 małe
1-3 ząbki czosnku, w zależności jak bardzo czosnkowe ma być nadzienie
pieprz ziołowy
tymianek
sól, pieprz
brązowy cukier
masło i olej do smażenia

Sos:

1 łyżka masła
1 łyżka mąki
1,5 szklanki mleka
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
50 dag pieczarek
1 duża cebula lub 2 małe
sól, pieprz
masło i olej do smażenia


WYKONANIE:

Do dużej miski wbijamy jajka, dodajemy część mleka i wody oraz całą mąkę i energiczne mieszamy trzepaczką aż mąka połączy się z pozostałymi składnikami i nie będzie grudek, wtedy dodajemy resztę mleka i wody, sól, cukier i płynne masło i mieszamy. Jeśli są grudki trzeba użyć miksera. Odstawiamy na 15 minut. Smażymy na złoty kolor.

Na patelnię wlewamy 2 łyżki oleju i wrzucamy wszystkie cebule (te do nadzienia i te do sosu). Smażymy na bardzo delikatnym ogniu przez 20 min, potem dodajemy brązowy cukier i smażymy kolejne 10 min. Cebula skarmelizuje się, będzie bardzo miękka,słodka i brązowa. Odkładamy na talerzyk. Połowę dodajemy później do nadzienia a połowę do sosu.

Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę i smażymy do miękkości na maśle. Pod koniec przyprawiamy solą i czarnym pieprzem i dodajemy skarmelizowaną cebulę.

W rondelku robimy zasmażkę z 1 łyżki masła i 1 łyżki mąki. Zdejmujemy z ognia i rozprowadzamy stopniowo zimnym mlekiem energicznie mieszając trzepaczką. W sumie dodajemy 1,5 szklanki mleka. Przyprawiamy gałką muszkatołową i gotujemy kilka minut ciągle mieszając, ponieważ sos lubi przywierać do dna. Najlepiej użyć do tego drewnianej łyżki. Do sosu wrzucamy usmażone pieczarki i gotujemy jeszcze kilka minut na małym ogniu mieszając i jeśli jest taka potrzeba doprawiamy solą.

Szpinak rozmrażamy w mikrofalówce, odciskamy na sicie nadmiar wody. Na patelni roztapiamy łyżkę masła i wrzucamy szpinak z czosnkiem, solą, pieprzem ziołowym, tymiankiem i pozostałą połową usmażonej cebuli. Przykrywamy pokrywką i dusimy ok 10-15 min. Jeśli szpinak jest za suchy można podlać odrobiną wody. Przekładamy uduszony szpinak do miski i mieszamy widelcem z serem feta.

Naleśniki faszerujemy nadzieniem, tyle ile lubimy, zawijamy w ruloniki i podsmażamy na patelni z dwóch stron na złoto-brązowy kolor, układamy na talerzu i polewamy gorącym sosem pieczarkowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz