Te mięciutkie biszkoptowe ciasteczka zrobiłam według receptury Trish Deseine, jednej z moich ulubionych autorek przepisów kulinarnych. Idealne do kawy czy herbaty, ale nie zostawiajcie sobie w zasięgu ręki zbyt dużej ilości tych słodkich łakoci...
SKŁADNIKI:
120 g mąki
120 g cukru
120 g miękkiego masła
2 jajka
wanilia
WYKONANIE:
Miękkie masło ucieramy z cukrem, dodajemy po jednym jajku i dalej ucieramy. Dodajemy ziarenka z połowy laski wanilii, a na końcu stopniowo mąkę. Wkładamy do rękawa cukierniczego lub zwykłego woreczka i odcinamy jeden róg (około 0,5 cm) tak aby można było wycisnąć masę. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wyciskamy wąskie, podłużne ciasteczka. W czasie pieczenia zrobią się bardziej płaskie i szerokie, dlatego należy zachować dość dużą odległość. Masy wystarczy na dwie blachy. Pieczemy w 200 stopniach 6-7 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz