środa, 24 kwietnia 2013

Pesto z suszonych pomidorów

Pesto można przygotować na bardzo wiele sposobów, często w zależności od tego, co akurat mamy w lodówce. Oto moja dzisiejsza wersja z prażonymi pestkami dyni, czyli bardzo zdrowym składnikiem, szczególnie dla mężczyzn :)



SKŁADNIKI:

1 słoik suszonych pomidorów
1 duży świeży pomidor
100 g pestek dyni uprażonych na suchej patelni
2 ząbki czosnku
garść świeżej bazylii
3 łyżeczki brązowego cukru
3-4 łyżki soku z cytryny
4-5 łyżek oliwy z oliwek
1-2 szczypty soli
olej lub oliwa do polania

WYKONANIE:

Zaczynamy od uprażenia pestek dyni na suchej patelni. Prażymy na średnim ogniu  przez kilka minut, ciągle mieszając, aż nabiorą złotego koloru. Nie można ich zostawić zbyt długo bez mieszania, bo się przypalą i staną gorzkie.


Suszone pomidory odsączamy z zalewy, ale można użyć kilku łyżek oleju z zalewy zamiast oliwy, jeśli mamy pomidory dobrej jakości, choć ja lubię ostry smak oliwy z oliwek. Pomidora sparzamy i obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze części.  Wszystkie składniki wkładamy do wysokiego naczynia i rozdrabniamy blenderem. Pesto przekładamy do miseczki i zalewamy kilkoma łyżkami oliwy lub oleju. Wymieszane z niewielką ilością wody, w której gotował się makaron, utworzy pyszny sos.

2 komentarze:

  1. Brzmi smacznie! I to jako sos do makaronu czy na cokolwiek? Czekam z niecierpliwością na kolejne przepisy!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pesto jak najbardziej do makaronu i jak najbardziej na cokolwiek - chleb, surowe warzywa, zimne przekąski. Ja dodałam większą ilość pestek zamiast sera oraz świeżego pomidora dla większej soczystości. W najbliższym czasie inne wariacje na ten temat :)

    OdpowiedzUsuń