Smażone banany - słodka, energetyzująca, cudowna bomba kaloryczna. Z dodatkiem cynamonu i kardamonu są bardziej wytrawne. Wyobrażam sobie, że tak właśnie pachnie śniadanie gdzieś na równiku.
SKŁADNIKI:
2 banany
1 łyżka masła
3-4 łyżeczki brązowego cukru
pół łyżeczki ekstraktu waniliowego lub ziarenka z połowy laski wanilii lub łyżeczka cukru waniliowego
szczypta cynamonu i kardamonu
WYKONANIE:
Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła. Banany kroimy na 4 części (na połowę i w poprzek). Smażymy na średnim ogniu obracając i posypując cukrem z każdej strony. Dodajemy wanilię, kardamon i cynamon, jeśli lubimy. Smażymy kilka minut, aż cukier się skarmelizuje, a banany zarumienią.
Musi być smaczne ;3
OdpowiedzUsuńohyda, właśnie zrobiłem i żaluję ze pokusiłem sie o dwa banany
OdpowiedzUsuńwspaniałe! dzieki
OdpowiedzUsuńDo tego do smażenia odrobina rumu poczekać aż wyparuje i podawać z gałką lodów waniliowych a zamiast masła można dać olej kokosowy ;]
OdpowiedzUsuńpychotaaaaaaaaaaaaaaaaa <3
OdpowiedzUsuńDzisiaj zrobiłem, na razie skromnie z cukrem.... żałuję że tylko dwa banany!!! Pyszota!
OdpowiedzUsuńno pyszota !!!!! najpierw delikatnie, jednego usmażyłam ..... no a potem jak towarzystwo w domu spróbowało to musiałam pięć dosmażyć :):)
OdpowiedzUsuńDojrzałe banany będą za słodkie z cukrem. Z drugiej strony, zielonych po usmażeniu nie da się jeść, nawet z cukrem:) Ja po usmażeniu banana na maśle, posypuję mlekiem odtłuszczonym, granulowanym i kakaem. Można też wiórkami z gorzkiej czekolady. Przy okazji napiszę, że banany można na godzinkę wsadzić do piekarnika i podsuszyć. Robią się wtedy lekko żelkowate, i mają cudowny smak tego najlepszego banana.
OdpowiedzUsuńJadłam takiego banana już ze 35 lat temu co prawda bez żadnych dodatków ale takie to były czasy . Już sam banan był rarytasem . Pamiętam usmażył mi go tata był przepyszny
OdpowiedzUsuń