piątek, 10 maja 2013

Sałatka z indykiem i pieczoną papryką

Uwielbiam pieczoną paprykę i wykorzystuję ją do wielu dań. Jeśli już zabieram się za pieczenie papryki, to większej ilości. Jest pyszna w sałatce, jako przystawka, z sosem jogurtowym, w zupie...W tej sałatce gra główna rolę, idealnie komponuje się z pieczonym filetem z indyka.


SKŁADNIKI:

3-4 papryki (czerwone i żółte)
sałata roszponka (może być lodowa)
kilka cienkich plastrów szynki szwarcwaldzkiej (może być parmeńska lub chudy wędzony boczek w bardzo cienkich plasterkach)
upieczona pierś z indyka (przepis tutaj)

Na dressing:

1 łyżka musztardy kremskiej
sok z połowy limonki
1 łyżeczka brązowego cukru lub miodu
1-2 szczypty soli

WYKONANIE:

Jeśli jesteśmy w posiadaniu upieczonej piersi z indyka (zobacz przepis na soczystą pierś z indyka) i upieczonej papryki to przygotowanie sałatki zajmie chwilę :) Jeśli nie, to:

Marynujemy i pieczemy mięso, a następnie paprykę:

Piekarnik nastawiamy na 190 stopni. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy wzdłuż na pół lub na cztery części, jeśli papryki są duże. Blachę smarujemy lekko olejem i układamy na niej paprykę skórką do góry. Aby kawałki papryki płasko leżały na blaszce, podcinamy wystające końcówki. Pieczemy 15-20 minut lub dłużej (w zależności od piekarnika), aż skórka będzie się unosić i zrobi się miejscami czarna, a miąższ bardzo miękki. Ważne, żeby papryki nie przypalić za mocno, ponieważ przesiąknie ona gorzkawym smakiem. Po wyjęciu z piekarnika przykrywamy folią aluminiową na 15 minut, dzięki temu papryka będzie się lepiej obierać. 

Paprykę obieramy i kroimy na dość duże cząstki. Sałatę roszponkę myjemy, usuwamy małe korzenie, osuszamy na sicie i rozkładamy obficie na dużym talerzu. Plasterki indyka i szynki kroimy na mniejsze części. Paprykę, mięso i szynkę układamy na sałacie. Nie mieszamy. Składniki dressingu mieszamy dokładnie w miseczce i polewamy sałatkę. Posypujemy listkami roszponki. 
Sałatka nie potrzebuje wiele przypraw, ponieważ mięso jest bardzo czosnkowe i aromatyczne. Jeśli chcemy użyć fileta z kurczaka czy indyka przyrządzonego w bardziej łagodny sposób, można dodać po prostu ząbek czosnku, czerwoną cebulę lub szczyptę przyprawy curry.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz