wtorek, 21 maja 2013

Słone ciasteczka serowo-paprykowe

Serowe i paprykowe - brzmi jak chipsy, ale to zdecydowanie coś lepszego. I zdecydowanie dla wielbicieli sera. Oczywiście proste do zrobienia :)


SKŁADNIKI:

1 szklanka mąki tortowej
100 g bardzo miękkiego masła (pół kostki)
80 g twardego sera dojrzewającego o wyrazistym smaku (np. parmezanu lub typu parmezan)
1 łyżka śmietany 18%

jajko do posmarowania
papryka w proszku i sól do posypania

WYKONANIE:

Ser ścieramy na drobnej tarce.
Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy utarty ser i miękkie masło i mieszamy wszystko widelcem. Dodajemy około 1 łyżki śmietany ( można zacząć od połowy łyżki, być może tyle wystarczy) i dalej mieszamy widelcem. Masa będzie podobna do kruchego ciasta. Zagniatamy rękami kulę, owijamy folią spożywczą i wstawiamy na 30 minut do lodówki.

Piekarnik nastawiamy na 200 stopni.

Kulę umieszczamy między dwoma kawałkami folii  spożywczej (nie trzeba wtedy podsypywać mąką) i rozwałkowujemy na około 3 milimetry.
Wykrajamy dowolne kształty foremką lub małym kieliszkiem. Można też po prostu pokroić nożem w kwadraty.
Dzięki folii, która jest pod ciastem, łatwo jest podnieść ciasteczka (wsuwając rękę pod folię).
Układamy na papierze do pieczenia, smarujemy każde ciasteczko rozbełtanym jajkiem. Dzięki temu będą błyszczące. Posypujemy solą oraz papryką (przez małe siteczko do herbaty). Można dodatkowo posypać ostrą papryką, jeśli lubimy.
Pieczemy 10 minut w 200 stopniach.


4 komentarze:

  1. W sam raz do piwka gdy wpadną znajomi:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Najlepszy będzie twardy, wyrazisty - Parmezan możemy zastąpić Grana Padano, litewskim serem Dżiugas czy też doskonałymi polskimi serami dlugodojrzewającymi - Bursztynem, Rubinem

      Usuń