niedziela, 12 maja 2013

Galaretka mokka z winem i mascarpone

Wykwintna galaretka dla dorosłych, o wysokiej zawartości kofeiny.


SKŁADNIKI na 8 małych porcji:

galaretka z wina:

pół szklanki wytrawnego wina czerwonego
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka żelatyny

galaretka z kawy i kakao:

1 niepełna szklanka gorącej wody
4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
2 łyżeczki kakao
3 łyżki brązowego cukru, najlepiej muscovado
2 łyżeczki żelatyny

galaretka z białej czekolady i mascarpone:

100 ml mleka
100 ml śmietanki 30% (nie gęstej)
ok 125 g serka mascarpone Piątnica
8 kostek białej czekolady
1-2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (lub ziarenka z połowy laski wanilii)
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny

WYKONANIE:

W rondelku zagotowujemy mleko ze śmietanką, cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym (lub ziarenkami wanilii). Zdejmujemy z ognia i dodajemy białą czekoladę. Mieszamy do rozpuszczenia. Na gorącą masę wysypujemy równomiernie żelatynę i mieszamy trzepaczką, aż się rozpuści. Po lekkim przestygnięciu do ciepłej masy dodajemy serek mascarpone i dokładnie mieszamy. Zostawiamy masę do ostygnięcia.

Pół szklanki wina gotujemy przez około 2 minuty z cukrem. W gorącym winie rozpuszczamy dokładnie łyżeczkę żelatyny. Odstawiamy do ostygnięcia.

Kawę, kakao i brązowy cukier wsypujemy do szklanki i zalewamy wrzątkiem. Dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy.

Kieliszki lub małe szklaneczki najwygodniej napełniać dzbanuszkiem z dzióbkiem. Zaczynamy od galaretki kawowej i wstawiamy kieliszki do lodówki na godzinę. Po tym czasie powinna już prawie stężeć.
Masa z białą czekoladą w tym czasie się wystudzi i będzie można ją wylać na warstwę galaretki kawowej. Ponownie wstawiamy do lodówki na około 40 minut, a gdy biała warstwa stężeje, uzupełniamy wystudzonym winem. Znów wstawiamy do lodówki do stężenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz