Włoska bruschetta to zapieczone na chrupko pieczywo posmarowane czosnkiem i oliwą z pomidorami i bazylią. To wersja klasyczna. Można ją dowolnie uzupełnić o ulubione smaki, na przykład oliwki, ser, oregano, paprykę, cebulę... Prosta i zdrowa śródziemnomorska kanapka.
SKŁADNIKI na ok 5 małych grzanek:
1 dowolna bułka lub bagietka
czosnek
oliwa z oliwek
1-2 łyżeczki soku z cytryny
1-2 pomidory
kilka czarnych oliwek
1 łyżka posiekanej cebuli (użyłam czerwonej)
1-2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
ser feta
sól, pieprz, oregano
WYKONANIE:
Z pomidorów usuwamy pestki. Pomidory i oliwki kroimy w kosteczkę, cebulę drobniutko siekamy. Mieszamy wszystko z 1 łyżką oliwy z oliwek, sokiem z cytryny, solą i pieprzem oraz posiekaną bazylią. Można dodać oregano.
Pieczywo kroimy na małe kromeczki i zapiekamy w piekarniku lub przez kilka chwil na suchej patelni (z obu stron). Chrupiące grzanki nacieramy ząbkiem czosnku i skrapiamy oliwą. Nakładamy pomidorową mieszankę. Można dodatkowo posypać pokruszoną fetą.
boski przepis! grzanki wyszły wyśmienite! :)
OdpowiedzUsuń