niedziela, 12 maja 2013

Sałata lodowa z roszponką i bazylią z pomarańczowym dressingiem

Lekka i pachnąca kompozycja w kilku soczystych odcieniach zieleni.




SKŁADNIKI:

1/3 główki sałaty lodowej
2 garście roszponki
2 garście świeżej bazylii

Na dressing pomarańczowy:

3-4 łyżki soku pomarańczowego
1/4 łyżeczki skórki pomarańczowej
1 łyżka soku z limonki
1 łyżka oleju
1-2 szczypty soli
pieprz kolorowy
1 ząbek czosnku

WYKONANIE:

Czosnek kroimy w cienkie plasterki. Z podanych składników robimy dressing i odstawiamy, aby przeszedł aromatem czosnku, który potem wyjmujemy. Sałatę myjemy. Z roszponki obrywamy małe korzonki. Sałatę lodową kroimy lub rwiemy na średnie kawałki. Mieszamy delikatnie z bazylią i polewamy sosem. Nie mieszamy i podajemy zaraz po przyrządzeniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz