Prawie zawsze mam w lodówce serek mascarpone. Dziś wyjątkowo nie z pomidorami i bez czosnku :)
SKŁADNIKI:
ok 35 dag piersi z kurczaka
1/3 łyżeczki imbiru
1/3 łyżeczki kurkumy
1/3 łyżeczki cynamonu
1 cebula
pęczek szczypiorku
3-4 łyżki zmielonych lub bardzo drobno posiekanych orzechów włoskich
125 g (pół opakowania) serka mascarpone Piątnica (Używam serka Piątnica, ponieważ ma charakterystyczny dla mascarpone smak. Niektóre serki o bardzo wysokiej zawartości tłuszczu smakują prawie jak masło i mogą zepsuć potrawę.)
sól
olej do smażenia
makaron penne lub inny, taki jaki lubimy
2-3 wazówki wody, w której gotował się makaron
WYKONANIE:
Pierś z kurczaka kroimy na cienkie paseczki, przekładamy do miseczki i dodajemy imbir, kurkumę i cynamon. Mieszamy z łyżką oleju i odstawiamy do lodówki na godzinę.
Kroimy cebulę w cienkie półplasterki, a szczypiorek siekamy. Przygotowujemy orzechy.
Nastawiamy wodę na makaron i gotujemy al dente wg przepisu na opakowaniu.
W czasie gdy gotuje się makaron na dwóch łyżkach oleju podsmażamy chwilę cebulę, aby się zeszkliła i wrzucamy mięso. Smażymy 2-3 minuty mieszając, oprószamy solą i dodajemy orzechy i szczypiorek. Smażymy jeszcze 2-3 minuty i zalewamy około dwiema wazówkami wody, w której gotował się makaron. Zagotowujemy i zmniejszamy ogień na minimum. Dodajemy serek mascarpone i mieszamy. Sprawdzamy, czy nie trzeba doprawić solą. Podajemy z makaronem i sałatą, na przykład z roszponką i bazylią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz