poniedziałek, 6 maja 2013

Jajka zapiekane w pomidorach z mozzarellą

Jajko, pomidor i ser - typowe dla kuchni polskiej i wcale nie musi się znudzić. Dziś inaczej niż zwykle.
Pomysł wyszperany w książce kucharskiej z lat 80-tych i zmodyfikowany :)




SKŁADNIKI na 2 porcje:

2 duże pomidory
2 jajka
ser mozzarella
łyżeczka oliwy z oliwek
oregano
sól, cukier, pieprz do smaku

WYKONANIE:


Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Z pomidorów ścinamy wierzchy (około 0,5 cm) i wydrążamy delikatnie, aby nie przebić miąższu i skórki. Wydrążoną zawartość z obu pomidorów rozgniatamy widelcem, mieszamy z łyżeczką oliwy, połową łyżeczki cukru oraz szczyptą soli, pieprzu i oregano. Otrzymamy sos, w którym będzie piekł się pomidor. Wnętrze wydrążonego pomidora również przyprawiamy solą, pieprzem i oregano. Do dwóch małych naczynek do zapiekania wlewamy sos i wkładamy pomidory. Do pomidorów wbijamy po jednym jajku, oprószamy solą i na wierzch układamy kawałki sera. 



Zapiekamy 20 minut w 180 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika sprawdzamy delikatnie, czy białko jest ścięte (zależy to od wielkości jajek i pomidorów), jeśli nie, to można dopiec 2-3 minuty. Po takim czasie białko będzie delikatne, a żółtko płynne. Jeśli wolimy jajko na twardo, pieczemy 5 minut dłużej.




Po upieczeniu przekładamy ostrożnie na talerze, wraz z sosem, który najlepszy jest ze świeżą bagietką :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz