czwartek, 2 maja 2013

Domowe musli waniliowo - żurawinowe

Oczywiście nie ma jednego przepisu na musli, możemy je komponować na bardzo wiele sposobów, z ulubionych składników. Każdą mieszankę przyrządzamy jednak według tego samego schematu. Przygotowujemy syrop z miodu, cukru, oleju i ulubionych aromatów (np. wanilii, cynamonu, kakao). Syropem polewamy wybrane suche składniki, takie jak wszelkiego rodzaju otręby i płatki - np. owsiane, żytnie, orkiszowe, gryczane oraz pestki dyni, słonecznika, orzechy, migdały, sezam, wiórki kokosowe. Zapiekamy mieszankę w piekarniku i po wyjęciu mieszamy z ulubionymi suszonymi owocami - rodzynkami, żurawiną, śliwkami, morelami, jabłkami itp. Wszystkie proporcje dobieramy swoich własnych upodobań i dlatego domowe musli jest najlepsze na świecie.


PRZYKŁADOWE SKŁADNIKI na musli waniliowo - żurawinowe:

na syrop:

5 łyżek miodu (lub więcej jeśli nie używamy cukru)
4 łyżki cukru (ja użyłam ciemnego muscovado, bo lubię jego mocno karmelowy smak)
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub ziarenka z połowy laski wanilii
2 łyżki oleju
szczypta soli

na suche składniki:

1 szklanka płatków migdałowych
1 szklanka płatków owsianych górskich
1 szklanka płatków orkiszowych błyskawicznych
1 szklanka płatków gryczanych błyskawicznych
0,5 szklanki otrębów owsianych wysokobłonnikowych

owoce:

ok 200 g suszonej żurawiny
ok 100 g rodzynek

WYKONANIE:

Piekarnik nastawiamy na 160 stopni. W rondelku zagotowujemy wszystkie składniki na syrop na małym ogniu, ciągle mieszając. Jeśli wolimy bardziej lepkie musli, robimy większą ilość syropu. Do dużej miski wsypujemy suche składniki, zalewamy syropem i mieszamy, aż wszystkie płatki się nim pokryją. Rozkładamy równomiernie na dużą blachę, na papier do pieczenia. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 160 stopni. Co jest ważne, musli lubi się przypalać, dlatego trzeba je co kilka minut przemieszać podczas pieczenia. Do upieczonych płatków dodajemy suszone owoce. Mieszamy i przekładamy do pojemnika.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz