Mięciutkie i soczyste mięso z chrupiącą skórką. Pieczone ziemniaki, również chrupiące, z delikatną papryką i cebulą. Główka czosnku upieczona w całości, kryjąca w sobie czosnkowy krem. Wszystko subtelnie podkreślone świeżymi ziołami - tymiankiem, rozmarynem, majerankiem i cząbrem...
SKŁADNIKI:
1 udziec z indyka (ok 60 dag)
1 czerwona papryka
2-3 cebule
1 mała główka czosnku, najlepiej młodego
6 młodych ziemniaków
po 2-3 gałązki świeżych ziół - tymianku, rozmarynu, majeranku, cząbru
1 łyżka miękkiego masła
4 łyżki oleju
sól
WYKONANIE:
Piekarnik nastawiamy na 170 stopni z termoobiegiem.
Warzywa kroimy na kawałki mniej więcej równej wielkości - cebulę i ziemniaki na 4, a jeśli są większe, to na około 6-8, paprykę na około 12. Z główki czosnku ścinamy wierzch z łodygą. Warzywa wkładamy do brytfanny, oblewamy olejem i mieszamy, aby pokryły się dokładnie tłuszczem. Oprószamy solą.
Mięso myjemy i osuszamy. Nacieramy dokładnie solą i układamy w brytfannie pomiędzy warzywami. Na skórce rozsmarowujemy łyżkę miękkiego masła. Posypujemy wszystko gałązkami świeżych ziół. Pieczemy 30 minut w 170 stopniach z termoobiegiem. Po 30 minutach należy przemieszać warzywa. Zwiększamy temperaturę na 190 stopni z termoobiegiem i pieczemy jeszcze 45 minut. Czas pieczenia jest uzależniony od wagi mięsa. Podałam czas pieczenia na mały udziec o wadze 60 dag. Jeśli udziec jest bardzo duży, trzeba go podpiec najpierw bez warzyw, a potem dodać warzywa i piec jeszcze około godziny.
smakowity przepis! :) zainspiruję się dzisiaj na kolację
OdpowiedzUsuńpiec pod przykryciem czy bez przykrycia?
OdpowiedzUsuńPiekłam bez przykrycia
Usuńwlozylam od razu warzywa i udziec i przykrylam folia upieklo sie i smakowalo super:)NATA
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakowało :)
Usuńa jakjest wiekszy udziec ?? to warzywa równomiernie znimi piec ??
UsuńPodpiekłabym najpierw bez warzyw, pozdrawiam :)
UsuńWyszło świetnie, wspaniały aromat i smak. Dodałam jeszcze cukinię i świeże oregano :)
OdpowiedzUsuń