Buraczki są bardzo zdrowe i trzeba je jeść. Mogą też być pyszne :)
SKŁADNIKI:
2 upieczone buraczki
pół jabłka
1 mała czerwona cebula
garść świeżej bazylii
1 łyżka oleju
sól, pieprz, cytryna do smaku
WYKONANIE:
Większą ilość buraczków upiekłam wcześniej w rękawie z 2 łyżkami oleju, bez soli, w 170 stopniach, z termoobiegiem. Pieczenie trwa ponad 2 godziny. Pieczone buraki są bardzo słodkie, karmelowe. Można je przechować w lodówce przez kilka dni.
Dwa ostudzone buraczki i jabłko ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroimy w półplasterki i oprószamy solą. Wszystko mieszamy z łyżką oleju, doprawiamy solą (niewiele), pieprzem, sokiem z cytryny. Na koniec dodajemy posiekaną świeżą bazylię, dekorujemy dodatkowo całymi listkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz