poniedziałek, 6 maja 2013

Surówka z pieczonych buraków z jabłkiem, czerwoną cebulą i bazylią

Buraczki są bardzo zdrowe i trzeba je jeść. Mogą też być pyszne :)


SKŁADNIKI:

2 upieczone buraczki
pół jabłka
1 mała czerwona cebula
garść świeżej bazylii
1 łyżka oleju
sól, pieprz, cytryna do smaku

WYKONANIE:

Większą ilość buraczków upiekłam wcześniej w rękawie z 2 łyżkami oleju, bez soli, w 170 stopniach, z termoobiegiem. Pieczenie trwa ponad 2 godziny. Pieczone buraki są bardzo słodkie, karmelowe. Można je przechować w lodówce przez kilka dni.


Dwa ostudzone buraczki i jabłko ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroimy w półplasterki i oprószamy solą. Wszystko mieszamy z łyżką oleju, doprawiamy solą (niewiele), pieprzem, sokiem z cytryny. Na koniec dodajemy posiekaną świeżą bazylię, dekorujemy dodatkowo całymi listkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz