piątek, 17 maja 2013

Kluseczki śląskie

Kluseczki bardzo łatwe i przyjemne w wykonaniu - zwłaszcza robienie dziurki :) Pasują do wszelkich dań mięsnych w sosie. Ze smażoną cebulką i boczkiem są wyśmienite. Jak wszystkie domowe kluseczki, wyborne są prosto z garnka polane masełkiem, mmm....:)


SKŁADNIKI:

1 kg ugotowanych ziemniaków (typ kulinarny C - mączysty - użyłam odmiany Omega - doskonale nadaje się na puszyste kluski, placki, kopytka)

O TYPACH KULINARNYCH ZIEMNIAKA TUTAJ 

mąka ziemniaczana
mąka pszenna tortowa
1 jajko
sól

masło lub cebulka i boczek do okraszenia

WYKONANIE:

Ziemniaki ścieramy  na drobnej tarce lub przeciskamy przez praskę do ziemniaków.
Mąki ma być tyle ile 1/4 objętości ziemniaków.
Najłatwiej odłożyć 1/4 ziemniaków i wsypać w to miejsce mąkę - około 2/3 mąki ziemniaczanej i około 1/3 mąki pszennej. Można użyć samej mąki ziemniaczanej, ale wtedy wyjdą bardziej "gumowe". Można wtedy nie dodawać jajka. Jednak z dodatkiem mąki pszennej i jajka są o wiele smaczniejsze.
 Dodajemy jajko.

Nastawiamy wodę w dużym garnku.
Ja daję 5 płaskich łyżeczek  soli na 2 litry wody (tak jak napisałam przy leniwych można posolić mniej, ugotować jeden i spróbować)
 Oprószamy dłonie mąką ziemniaczaną i zagniatamy wszystkie składniki, aby się dokładnie połączyły. Formujemy kulę, a następnie robimy kuleczki wielkości śliwki, delikatnie spłaszczamy i (najlepszy moment:) palcem oprószonym mąką ziemniaczaną robimy w każdej dziurkę.
 I jeszcze więcej kuleczek :)

Z 1 kg ziemniaków powstało 48.
Wrzucamy połowę do gotującej się na dużym ogniu wody. Zmniejszamy ogień na średni. Po wypłynięciu zmniejszamy jeszcze troszkę ogień i gotujemy 1,5 - 2 minuty.

Wyciągamy łyżką cedzakową, lekko przechylając, aby nie pozostało za dużo wody w dziurkach.









Podajemy z sosem lub cebulką i boczkiem albo po prostu okraszone masłem.








Ziemniaki do tego przepisu dostarczyła firma Europlant Handel Ziemniakami Sp. z o. o.,  zajmująca się produkcją kwalifikowanych sadzeniaków do profesjonalnej hodowli ziemniaków.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz