SKŁADNIKI:
4-5 filetów śledziowych solonych
6-7 łyżek oleju
3 cebule
2 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów pelati
2 łyżeczki brązowego cukru
3 listki laurowe
1 łyżeczka suszonego estragonu
1 łyżeczka papryki w proszku
1 łyżka koncentratu pomidorowego
garść rodzynek
3 łyżki octu z czerwonego wina
sól, pieprz
WYKONANIE:
Śledzie należy wypłukać, zalać zimną wodą i wstawić do lodówki na 3-4 godziny do wymoczenia.
Cebulę kroimy w półplasterki. Na patelni rozgrzewamy olej, wkładamy cebulę, szczyptę soli, estragon, listki laurowe. Smażymy kilka minut na średnim ogniu, aż cebula zmięknie i się zeszkli, ale nie przyrumieni. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy jeszcze kilka chwil. Następnie dodajemy pomidory, cukier, paprykę, koncentrat pomidorowy i rodzynki. Mieszamy i smażymy jeszcze około 10 minut mieszając. Jeśli mamy pomidory w całości, to rozgniatamy je widelcem na patelni. Na koniec doprawiamy octem, pieprzem oraz 1-2 szczyptami soli (nie solimy dużo, ponieważ do sosu przejdzie sól ze śledzi).
Sos pozostawiamy do ostygnięcia. Śledzie kroimy w kostkę i mieszamy z sosem. Wstawiamy do lodówki żeby się "przegryzły".
ale pyszności:) mniam mniam:)
OdpowiedzUsuń