środa, 29 maja 2013

Ceviche z wędzonego łososia

Tradycyjne dla Ameryki Środkowej i Południowej ceviche przyrządza się z ryby surowej, zamarynowanej w soku z limonki, z dodatkiem cebuli, papryki i soli. Ponieważ nie miałam pod ręką świeżo złowionej ryby :), zrobiłam ceviche z wędzonego na ciepło łososia. Chyba żaden Peruwiańczyk by się nie pogniewał, bo wyszło przepysznie :)

 
SKŁADNIKI:

125 g łososia wędzonego na ciepło
sok z 1 limonki
1 łyżka posiekanej kolendry lub natki pietruszki
2 łyżki drobno pokrojonej papryki
pół posiekanej cebuli, najlepiej czerwonej
2 łyżki posiekanego szczypiorku
1 mały pomidor pokrojony w kosteczkę
sól, pieprz

dla ostrości użyłam czosnkowego sosu chili (2 łyżeczki), ale można użyć tabasco lub wkroić papryczkę chili, w zależności od tego jak bardzo na ostro lubimy

WYKONANIE:

Ponieważ ryba jest wędzona, nie musimy jej pozostawiać do zamarynowania. Rybę surową musielibyśmy zalać większą ilością soku z limonki i poczekać, aż białko się zetnie.

Łososia delikatne rozdrabniamy widelcem na małe kawałki. Zalewamy sokiem z limonki, dodajemy pozostałe składniki, delikatnie mieszamy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz