Kumin (in. kmin rzymski) to przyprawa typowa dla Bliskiego i Dalekiego Wschodu. Kumin jest również często stosowany na Bałkanach, w Meksyku i Chile. Jego dodatek od razu zmienia charakter potrawy. To bardzo aromatyczna przyprawa, której warto spróbować.
SKŁADNIKI:
60 dag chudej karkówki wieprzowej
2 łyżeczki zmielonego kuminu (np. w młynku do kawy)
1 łyżeczka zmielonej kolendry
pół łyżeczki pieprzu ziołowego
3 listki laurowe
3 średnie cebule
kilka pieczarek
3-4 ząbki czosnku
2 łyżeczki słodkiej papryki
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
mąka
sól
olej do smażenia
natka pietruszki i śmietana do przybrania, jeśli lubimy
WYKONANIE:
Mięso kroimy w małą kostkę, solimy, dodajemy kolendrę i kumin. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc.
Cebulę kroimy w półplasterki i oprószamy solą. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy lekko cebulę przez kilka minut, żeby się zeszkliła. Przekładamy do garnka, w którym będziemy gotować gulasz.
Pieczarki kroimy w średnią kostkę i smażymy kilka minut na tej samej patelni, przekładamy do garnka.
Na patelnię, na której smażyła się cebula i pieczarki, dolewamy jeszcze trochę oleju i wrzucamy oprószone mąką mięso. Jeśli patelnia nie jest duża, należy podzielić mięso na dwie partie, ponieważ gdy wrzucimy dużo zimnego mięsa na patelnię, nie przysmaży się, a podgotuje. Obsmażamy kilka minut i przekładamy do cebuli i pieczarek.
Na patelnię wlewamy około 1,5 szklanki wody i mieszamy, żeby zebrać wszystkie smaki. Wlewamy do garnka z mięsem i cebulą. Dodajemy pokrojony w małą kostkę czosnek i liście laurowe i stawiamy na średni ogień pod przykryciem. Od czasu do czasu mieszamy, ponieważ gdy sos za bardzo zgęstnieje, będzie przywierał do dna.
Po około 30 minutach duszenia sprawdzamy, czy trzeba dosolić lub dolać odrobinę wody (w zależności od tego ile soli i mąki daliśmy wcześniej do mięsa). Gulasz będzie gotował się około godzinę, więc dopiero na koniec osiągnie swoją gęstość. Trzeba oszczędnie uzupełniać wodę, ponieważ rozwodniony sos nie będzie dobry.
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, wsypujemy paprykę i koncentrat pomidorowy i lekko podsmażamy przez około 2 minuty. Powstałą pastę przekładamy do gulaszu, dodajemy pieprz ziołowy, mieszamy, przykrywamy i dusimy kolejne 30 minut.
Po tym czasie sprawdzamy czy mięso jest miękkie, powinno się prawie rozpadać.
Na talerzu można polać łyżką kwaśnej śmietany, posypać pietruszką. Podajemy z ziemniakami, świeżą bułeczką lub plackiem ziemniaczanym.
Witaj. Przesyłam dla Ciebie nominację do Liebster Blog. Zapraszam do siebie: ciastco.blogspot.com. Szczegóły konkursu znajdziesz pod adresem:http://ciastco.blogspot.com/p/roznosci.html. Zapraszam do zabawy!
OdpowiedzUsuńWygląda smacznie :) Zastanawiam się tylko, czym ewentualnie zastąpić kumin bo w internecie są różne informacje
OdpowiedzUsuń