SKŁADNIKI:
50 dag półtłustego twarogu mielonego (2 kostki po 25 dag)
20 dag (około szklanki) ugotowanych, ostudzonych i startych na drobnej tarce ziemniaków
2 jajka (nie najmniejsze)
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżki lekko roztopionego (nie gorącego) masła
1 i 3/4 szklanki mąki tortowej (20 dag)
2-3 łyżki mąki do podsypywania
masło, cukier, cynamon - do okraszenia
bułka tarta, śmietana - jeśli lubimy
WYKONANIE:
W dużej misce umieszczamy twaróg, ziemniaki, jajka, cukier waniliowy i masło i mieszamy dokładnie widelcem. Wsypujemy mąkę, łączymy z masą drewnianą łyżką i formujemy kulę. Przekładamy na stolnicę, blat lub większą deskę do krojenia. Oprószamy dłonie i ciasto minimalną ilością mąki. Nie za dużo, bo ciasto wchłonie dodatkową ilość mąki i leniwe będą twarde. Odstawiamy na 15 minut. Jeśli jest bardzo gorąco - w chłodne miejsce.
W dużym garnku nastawiamy około 2 litry wody z 5 płaskimi łyżeczkami soli. (Ja lubię, gdy mają słony posmak, można dodać mniej soli, ugotować jednego pieroga i spróbować)
Kulę dzielimy na około 8 części.
Dłońmi oprószonymi mąką formujemy wałeczki i rolujemy kilka razy.
Wałeczki rozpłaszczamy szerokim nożem i nacinamy delikatnie ukośnie w kratkę.
Oczywiście domowe pierogi nie muszą być idealne z wyglądu, tylko w smaku, więc nie przejmujemy się, czy wszystko wychodzi równo.
Kroimy na około 3 cm ukośne poduszeczki.
Połowę pierożków wrzucamy do wrzącej osolonej wody (na duży ogień). Delikatnie mieszamy. zmniejszamy ogień na średni. Po kilku chwilach wypłyną na powierzchnię. Gotujemy 1 minutę i wyciągamy łyżką cedzakową na duży talerz. Gotujemy drugą partię. Gorące polewamy rozpuszczonym masłem i posypujemy cukrem. Jeśli lubimy, oprószamy cynamonem (najłatwiej przez małe siteczko). Można tez podać ze śmietaną lub z bułką tartą przyrumienioną na suchej patelni i masłem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz