TYPY KULINARNE ZIEMNIAKÓW
TYP KULINARNY (KONSUMPCYJNY) TO OKREŚLENIE ZIEMNIAKÓW POD KĄTEM ICH PRZYDATNOŚCI DO OKREŚLONYCH POTRAW I CECH MIĄŻSZU PO UGOTOWANIU
TYP A – SAŁATKOWY
Miąższ po ugotowaniu pozostaje zwięzły, dający się łatwo pokroić w plastry, kostkę albo ósemki. Typ doskonale nadaje się na sałatki, smażone ziemniaki i do zup. Nie rozpada się.
Odmiany: Venezia, Bellinda, Colette, Belana, Regina
TYP AB - (pośredni) sałatkowy/ogólnoużytkowy
TYP AB - (pośredni) sałatkowy/ogólnoużytkowy
Odmiany: Viviana, Vineta
TYP B – OGÓLNOUŻYTKOWY
Miąższ po ugotowaniu jest dość zwarty, ale pod widelcem lekko się rozgniata. To ziemniaki jedzone najczęściej jako składnik obiadów w towarzystwie mięsa i sosu.
Odmiany: Red Sonia, Bellarosa, Rosalind, Jelly, Colette, Nandina, Georgina, Red Fantasy, Ewelina
TYP BC - (pośredni) ogólnoużytkowy/mączysty
Odmiany: Augusta, Jurata
TYP C – MĄCZYSTY
Po ugotowaniu ziemniaki łatwo się rozsypują. Doskonałe do przygotowania placków, klusek, pyz, puree, frytek i do pieczenia.
Odmiany: Omega, Agria
ZIEMNIAKI SĄ ZDROWE!
Wbrew obiegowym opiniom ziemniak jest bardzo mało kaloryczny - 69 kcal/100 g. Tak niska ilość kalorii i zawartość błonnika (2-2,5%) powoduje, że jego spożycie jest korzystne dla dzieci i osób dorosłych. Węglowodany i białko roślinne (2%) są również łatwo przyswajalne.
Zawartość witaminy C, B, PP, E i K oraz potas i magnez powoduje, że spożywanie ziemniaków odkwasza organizm, a związki fenolowe zmniejszają agregację czerwonych płytek. Obniżają ciśnienie. Tyrozyna jest jednym z substratów do produkcji dopaminy, bez której popadamy w depresję. (Źródło informacji - Europlant Handel Ziemniakami).
Skąd Ty wzięłaś te odmiany??? Z dziada pradziad moja rodzina uprawia ziemniaki, ale takie odmiany w Polsce są zupełnie nieznane, żeby nie powiedzieć więcej - nieuprawiane .
OdpowiedzUsuńKiedyś były "Amerykany", "Bronka" teraz "Irysy", "Irgi" to te najbardziej popularne - te do kupienia w Polsce.
Ciepło pozdrawiam
Eliza
Elizo, no właśnie, pokutuje cały czas dawne podejście do tematu - "ziemniak to ziemniak", może z rozróżnieniem na góra 2-3 odmiany. A odmian są dziesiątki (w Polsce dostępnych jest ponad 120!). Jeśli pochodzisz z rodziny uprawiającej ziemniaki, na pewno słyszałaś o odmianie Vineta, która zajmuje 1 miejsce w Polsce pod względem udziału w rynku sadzeniaków. Każda odmiana jest inna, ma inne właściwości, smak, sama się o tym przekonałam, bo od jakiegoś czasu zajmuję się ziemniakami i spróbowałam ich wiele:) Możesz o tym przeczytać w moich postach, ale oczywiście nie tylko ja o tym wspominam. Nowoczesna kuchnia, środowisko kulinarne w Polsce traktuje obecnie ziemniaka bardzo honorowo, mówi szczególnie o wielości odmian oraz o typach kulinarnych. Nastąpił również zwrot w handlu - coraz częściej ziemniaki są oznaczane nie tylko co do odmiany, ale typu i przeznaczenia kulinarnego, zwracana jest uwaga na wysoką jakość i to klientom się podoba. Nie mówiąc już o tym, że w innych krajach dawno było to już normą. To bardzo istotna wiedza dla polskich konsumentów, którzy przez lata nie byli informowani na ten temat w ogóle. Szersza wiedza na pewno bardziej zachęci do zakupów i eksperymentowania w kuchni :) Pozdrawiam!
UsuńDzięki wielkie za klarowność i w ogóle za szerzenie wiedzy w temacie. Zgadzam się, że w Polsce "ziemniak to ziemniak", w sklepie po prostu mówi się "poproszę kilogram ziemniaków", a jak w zupie wszystkie się rozpłyną, to "do dupy te ziemniaki kupiłeś". Za granicą jestem zagubiony, gdy muszę kupić je na obiad - tyle jest wprost na półkach do wyboru.
OdpowiedzUsuńPani Elizo, rolnik od którego kupuję ziemniaki uprawia 15 odmian ziemniaków, a z tych tutaj wymienionych odmian ma 6. Więc proszę nie pisać że w Polsce są to nieznanie i nie uprawiane odmiany. Basia zachodniopomorskie
OdpowiedzUsuń