SKŁADNIKI (na 2 porcje):
4-5 ziemniaków sałatkowych - typ kulinarny A (użyłam odmiany Regina) - nie rozpadną się one w czasie smażenia, plasterki zachowają ładny kształt
O TYPACH KULINARNYCH ZIEMNIAKA TUTAJ
2 nieduże cebule
3 ząbki czosnku
1 szklanka zaparzonej i pokrojonej pokrzywy (młodej, przed kwitnieniem)
1/2 - 3/4 szklanki wody
sól, pieprz, cukier do smaku
gałka muszkatołowa
kilka łyżek śmietanki 30%
masło i olej rzepakowy do smażenia
2 jajka ugotowane na twardo
WYKONANIE:
Ziemniaki kroimy w talarki o grubości około 3 mm, cebulę w półplasterki. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i dodajemy ziemniaki z cebulą, doprawiamy solą. Smażymy kilka minut, a potem przykrywamy i dusimy na małym ogniu do miękkości, często mieszając (około 25 minut). W tym czasie na drugiej patelni lub rondelku z grubym dnem rozgrzewamy masło, dodajemy posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek, smażymy około 1 minuty i dodajemy pokrzywę. Podlewamy wodą, przykrywamy i dusimy 15 minut pod przykryciem na małym ogniu, aż woda się wygotuje, można odrobinę uzupełniać wodę w czasie duszenia. Doprawiamy solą, cukrem (około pół łyżeczki), pieprzem i gałką muszkatołową. Dodajemy śmietankę i podgrzewamy. Podajemy z uduszonymi ziemniakami i jajkiem na twardo.
Ziemniaki do tego przepisu dostarczyła firma Europlant Handel Ziemniakami Sp. z o. o., zajmująca się produkcją kwalifikowanych sadzeniaków do profesjonalnej hodowli ziemniaków.
Moja ciocia, kiedyś przyrządzała pokrzywę zasmażaną, ale nie miałam odwagi skosztować.Ale wygląda smakowicie:)
OdpowiedzUsuń