SKŁADNIKI:
małe ziemniaki sałatkowe - typ kulinarny A - użyłam odmiany Regina (w sezonie idealne będą młode)
oliwa czosnkowo- pietruszkowa do ziemniaków:
2-3 ząbki czosnku
natka pietruszki
oliwa z oliwek
sól
O TYPACH KULINARNYCH ZIEMNIAKA TUTAJ
na sos:
1-2 główki czosnku (w zależności od wielkości)
oliwa z oliwek
kilka łyżek majonezu
sok z cytryny do smaku
sól, pieprz
opcjonalnie sos można złagodzić kilkoma łyżkami gęstego jogurtu (greckiego)
WYKONANIE:
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Czosnek dzielimy na ząbki, ale ich nie obieramy, kilka ząbków odkładamy do ziemniaków. Czosnek układamy w małym naczyniu do zapiekania, polewamy kilkoma łyżkami oliwy z oliwek, mieszamy, aby ząbki pokryły się tłuszczem. Pieczemy około 25 minut, zależnie od wielkości ząbków i młodości czosnku:), najlepszy oczywiście jest młody, który jest bardzo soczysty. W trakcie pieczenia należy przemieszać ząbki, ważne aby się zbyt nie przyrumieniły. Pieczemy do miękkości, po lekkim przestudzeniu wyciskamy czosnek ze skórki, rozgniatamy widelcem, solimy, dodajemy oliwę , w której piekł się czosnek, majonez, doprawiamy sokiem z cytryny i sporą ilością pieprzu. Opcjonalnie dodajemy gęsty jogurt grecki. Wstawiamy do lodówki.
Ziemniaki szorujemy i gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie. Kilka ząbków świeżego czosnku ucieramy z solą, dodajemy oliwę z oliwek i posiekaną natkę pietruszki. Wylewamy na ziemniaki, najlepiej potrząsnąć garnkiem przykrytym pokrywką, wtedy wszystkie ziemniaki dokładnie się pokryją czosnkową oliwą. Podajemy gorące z przygotowanym dipem.
Ziemniaki do tego przepisu dostarczyła firma Europlant Handel Ziemniakami Sp. z o. o., zajmująca się produkcją kwalifikowanych sadzeniaków do profesjonalnej hodowli ziemniaków.
Mmm ziemniaczki z takim dipem muszą być smaczne :)
OdpowiedzUsuń