niedziela, 12 stycznia 2014

Pieczona łopatka wieprzowa

Od czasu do czasu skuszę się na kawałek "konkretniejszego" mięsa. A takiego jak to - nawet więcej niż jeden :). Pieczenie w niskiej temperaturze przez dłuższy czas sprawia, że mięso jest soczyste i jednocześnie tak miękkie, że można je rozdzielić widelcem. Polecam na niedzielne ucztowanie, a potem na zimno na kanapki!




SKŁADNIKI:

1,5 kg łopatki wieprzowej
4 średnie cebule
olej rzepakowy
sól

przyprawy:
pół łyżeczki czarnego pieprzu
1,5 łyżeczki słodkiej papryki
1/3 łyżeczki mielonego kminku
1 łyżeczka nasion kolendry
kilka liści laurowych

potrzebny będzie rękaw do pieczenia

WYKONANIE:

Mięso myjemy i osuszamy. Nacieramy solą i olejem. Przyprawy mieszamy w miseczce (liście laurowe kruszymy) i wcieramy w mięso. Cebulę obieramy i kroimy na pół. Mięso umieszczamy w rękawie do pieczenia, układając na nim połówki cebuli. Wstawiamy do lodówki do zamarynowania. Pieczemy w 150 stopniach przez 2,5 godziny. Po upieczeniu pozostawiamy przez 10-15 minut, aby odpoczęło i dopiero potem rozcinamy rękaw do pieczenia.

15 komentarzy:

  1. Też lubię takie mięsko, i robię bardzo rzadko:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie kupiłem łopatkę że hej - i się zabieram za przyrządzanie.:)Pozdrawiam.:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Polecam, naprawdę smaczne; mimo, że trochę pomyliłam proporcję ziół.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) W kwestii ziół - jeśli chodzi o wieprzowinę można puścić wodze fantazji :), bo to mięso można przyprawiać naprawdę na wiele sposobów:) A przyprawiona delikatnie, tak jak w tym przepisie, też smakuje pysznie, zwłaszcza długie pieczenie w niskiej temperaturze wydobywa smak mięsa. Pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Te kuleczki na zdjęciu to kolendra? Pysznie wygląda, zaraz wstawiam do piekarnika. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Tak, to nasiona kolendry :)

      Usuń
  5. Witam, czy tą łopatkę podajesz do obiadu np. z sosem???Nadaje się ona też do kanapek jako wędlina???Pierwszy raz słyszę o pieczeniu mięsa w niskiej temperaturze, ma to jakieś znaczenie???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak upieczona łopatka jest dobra do obiadu, podana tylko z sosem z pieczenia. Na zimno również jest pyszna, jak najbardziej nadaje się na kanapkę, ale plastry nie będą twarde i zwarte, tylko dość miękkie i kruche. Pieczenie w niskiej temperaturze (im niższa - tym dłużej) bardziej wydobywa smak mięsa, pieczeń jest soczysta, miękka i aromatyczna - nie trzeba przesadzać z przyprawami :) Można piec mięso w jeszcze niższej temperaturze, polecam np. pulled pork - wieprzowina po upieczeniu daje się wręcz podzielić palcami. Pozdrawiam :)

      Usuń
  6. Dlaczego nie ma info na jakim ustawieniu piekarnika to piec? Nie jestem ekspertem kulinarnym i wolę zapytac.

    Ps. Wygląda bardzo smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piekłam na ustawieniu grzanie góra-dół (dwie poziome kreseczki). Jeśli lubisz mocno przypieczone mięso, można je na koniec przypiec przez 10-15 minut na ok. 200 st. Zamiast rękawa można oczywiście upiec w naczyniu z przykryciem, na koniec ewentualnie odkryć i wtedy można ustawić do podpiekania wyższą temp, np. 220 st. Pozdrawiam:)

      Usuń
    2. Oczywiście rozciąć rękaw przed przypiekaniem :)

      Usuń
  7. Mięso wygląda bardzo apetycznie! Nigdy nie piekłam łopatki wieprzowej, bo bałam się, że po wyjęciu z piekarnika będzie ona wysuszona, ale skoro mówisz, że pieczenie w niskiej temperaturze sprawi, że mięso będzie soczyste i miękkie to czas spróbować ;).

    OdpowiedzUsuń