poniedziałek, 6 stycznia 2014

Jedzmy ziemniaki ! O typach kulinarnych raz jeszcze

W Nowym Roku ruszam z cyklem potraw z ziemniaków. Będzie retro, będzie też nowocześnie, po polsku, po francusku, czesku... Ziemniaki uwielbiam od dziecka, a niedawny udział w ziemniaczanych warsztatach kulinarnych to uwielbienie jeszcze bardziej podgrzał :) Cykl potraw z ziemniaków będzie miał na celu nie tylko zebranie pysznych przepisów, ale również wydobycie tego wspaniałego warzywa z mroków krzywdzących stereotypów i zaniedbania. Mamy ponad 120 odmian ziemniaka, a mimo to dla wielu pozostaje on bezimienną bulwą. Brak nazwy i typu kulinarnego w miejscu zakupu może zniechęcać do eksperymentowania. W dzisiejszych czasach mówi się głośno o tym jak być świadomym konsumentem, jak nie kupować przysłowiowego kota w worku, dlaczego więc nadal dajemy sobie wciskać bezimienne ziemniaki, z których potem nie zawsze wychodzą nam dobre placki ziemniaczane... Dlatego szczerze zachęcam Was do zapoznania się z typami kulinarnymi ziemniaków, i co istotne, do wymagania takich informacji od sprzedawcy. Różne ziemniaki to różne smaki! Wybór odpowiedniego typu kulinarnego to połowa sukcesu potrawy. Ta wiedza pozwoli wyczarować wspaniałe ziemniaczane dania. A jest ich nieskończenie wiele... Frytki i chipsy to naprawdę nie jest szczyt ziemniaczanego wysublimowania... Odkryjmy ziemniaka na nowo, nałóżmy mu koronę, którą od lat powinien już z dumą nosić!


TYPY KULINARNE ZIEMNIAKÓW

TYP KULINARNY (KONSUMPCYJNY) TO OKREŚLENIE ZIEMNIAKÓW POD KĄTEM ICH PRZYDATNOŚCI DO OKREŚLONYCH POTRAW I CECH MIĄŻSZU PO UGOTOWANIU

TYP A – SAŁATKOWY 
Miąższ po ugotowaniu pozostaje zwięzły, dający się łatwo pokroić w plastry, kostkę albo ósemki. Typ doskonale nadaje się na sałatki, smażone ziemniaki i do zup. Nie rozpada się. 
Odmiany: Venezia, Bellinda, Colette, Belana, Regina

TYP AB - (pośredni) sałatkowy/ogólnoużytkowy
Odmiany: Viviana, Vineta

TYP B – OGÓLNOUŻYTKOWY 
Miąższ po ugotowaniu jest dość zwarty, ale pod widelcem lekko się rozgniata. To ziemniaki jedzone najczęściej jako składnik obiadów w towarzystwie mięsa i sosu.
Odmiany:  Red Sonia, Bellarosa, Rosalind, Jelly, Colette, Nandina, Georgina, Red Fantasy, Ewelina

TYP BC - (pośredni) ogólnoużytkowy/mączysty
OdmianyAugusta, Jurata 

TYP C – MĄCZYSTY
Po ugotowaniu ziemniaki łatwo się rozsypują. Doskonałe do przygotowania placków, klusek, pyz, puree, frytek i do pieczenia.
Odmiany:  Omega, Agria

ZIEMNIAKI SĄ ZDROWE!

Wbrew obiegowym opiniom ziemniak jest bardzo mało kaloryczny - 69 kcal/100 g. Tak niska ilość kalorii i zawartość błonnika (2-2,5%) powoduje, że jego spożycie jest korzystne dla dzieci i osób dorosłych. Węglowodany i białko roślinne (2%) są również łatwo przyswajalne.
Zawartość witaminy C, B, PP, E i K oraz potas i magnez powoduje, że spożywanie ziemniaków odkwasza organizm, a związki fenolowe zmniejszają agregację czerwonych płytek. Obniżają ciśnienie. Tyrozyna jest jednym z substratów do produkcji dopaminy, bez której popadamy w depresję. (Źródło informacji - Europlant Handel Ziemniakami).










4 komentarze:

  1. Skąd Ty wzięłaś te odmiany??? Z dziada pradziad moja rodzina uprawia ziemniaki, ale takie odmiany w Polsce są zupełnie nieznane, żeby nie powiedzieć więcej - nieuprawiane .

    Kiedyś były "Amerykany", "Bronka" teraz "Irysy", "Irgi" to te najbardziej popularne - te do kupienia w Polsce.

    Ciepło pozdrawiam
    Eliza

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Elizo, no właśnie, pokutuje cały czas dawne podejście do tematu - "ziemniak to ziemniak", może z rozróżnieniem na góra 2-3 odmiany. A odmian są dziesiątki (w Polsce dostępnych jest ponad 120!). Jeśli pochodzisz z rodziny uprawiającej ziemniaki, na pewno słyszałaś o odmianie Vineta, która zajmuje 1 miejsce w Polsce pod względem udziału w rynku sadzeniaków. Każda odmiana jest inna, ma inne właściwości, smak, sama się o tym przekonałam, bo od jakiegoś czasu zajmuję się ziemniakami i spróbowałam ich wiele:) Możesz o tym przeczytać w moich postach, ale oczywiście nie tylko ja o tym wspominam. Nowoczesna kuchnia, środowisko kulinarne w Polsce traktuje obecnie ziemniaka bardzo honorowo, mówi szczególnie o wielości odmian oraz o typach kulinarnych. Nastąpił również zwrot w handlu - coraz częściej ziemniaki są oznaczane nie tylko co do odmiany, ale typu i przeznaczenia kulinarnego, zwracana jest uwaga na wysoką jakość i to klientom się podoba. Nie mówiąc już o tym, że w innych krajach dawno było to już normą. To bardzo istotna wiedza dla polskich konsumentów, którzy przez lata nie byli informowani na ten temat w ogóle. Szersza wiedza na pewno bardziej zachęci do zakupów i eksperymentowania w kuchni :) Pozdrawiam!

      Usuń
  2. Dzięki wielkie za klarowność i w ogóle za szerzenie wiedzy w temacie. Zgadzam się, że w Polsce "ziemniak to ziemniak", w sklepie po prostu mówi się "poproszę kilogram ziemniaków", a jak w zupie wszystkie się rozpłyną, to "do dupy te ziemniaki kupiłeś". Za granicą jestem zagubiony, gdy muszę kupić je na obiad - tyle jest wprost na półkach do wyboru.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pani Elizo, rolnik od którego kupuję ziemniaki uprawia 15 odmian ziemniaków, a z tych tutaj wymienionych odmian ma 6. Więc proszę nie pisać że w Polsce są to nieznanie i nie uprawiane odmiany. Basia zachodniopomorskie

    OdpowiedzUsuń