czwartek, 23 stycznia 2014

Pokusa Janssona

Pogoda wciąż wymaga, żeby się czymś rozgrzać! Dziś popularna szwedzka potrawa, rozgrzewająca i sycąca - ziemniaki zapiekane z cebulą, anchois i śmietanką, czyli Pokusa Janssona (Janssons frestelse). Wśród wielu przepisów na to danie "pokusiłam się" na wersję wg Food&Friends :)



SKŁADNIKI:

600 g ziemniaków typu A lub AB (użyłam odmiany Vineta o typie kulinarnym AB, to wyjątkowo smaczna odmiana o wysokiej jakości kulinarnej i jasno żółtym miąższu)

O TYPACH KULINARNYCH ZIEMNIAKA TUTAJ 

1-2 cebule
250 ml śmietanki 30%
200 ml mleka
100 g anchois z zalewą
kilka łyżek bułki tartej
20-30 g zimnego masła
biały pieprz

WYKONANIE:

Ziemniaki kroimy w cienkie paseczki, cebulę w półplasterki. Wkładamy do garnka, zalewamy śmietanką i mlekiem, dodajemy anchois. Gotujemy na małym ogniu około 30 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Często mieszamy, aby nic nie przywarło do dna. Ja nie dodawałam soli, ponieważ anchois nadały potrawie słonego smaku. Przekładamy do naczynia do zapiekania, posypujemy białym pieprzem, bułką tartą i cienkimi kawałeczkami masła. Pieczemy w 225 stopniach, aż wierzch się zarumieni. Ja piekłam około 20 minut. Można posypać koperkiem lub natką pietruszki.

 Ziemniaki do tego przepisu dostarczyła firma Europlant Handel Ziemniakami Sp. z o. o.,  zajmująca się produkcją kwalifikowanych sadzeniaków do profesjonalnej hodowli ziemniaków.






1 komentarz:

  1. Właśnie wstawiłam zapiekankę do piekarnika wg Twojego przepisu. Ciekawe jak wyjdzie :)

    OdpowiedzUsuń