piątek, 11 kwietnia 2014

Cottage pie - zapiekanka wiejska

Zapiekanka wiejska- cottage pie - składa się z warstwy mięsa mielonego z warzywami, przykrytej pierzynką z puree ziemniaczanego, najczęściej z dodatkiem cheddara. Tego typu dania mają wiele wersji, w zależności od tego jakiego mięsa użyjemy, jakie dodamy warzywa i wreszcie jak przygotujemy puree ziemniaczane. Bardzo popularna jest zapiekanka pasterska - shepherd's pie, którą przyrządza się z jagnięciną. Moja cottage pie jest z wołowiną, koprem włoskim, dużą ilością czosnku i cheddara. Tutaj nie musicie trzymać się przepisu, dodajcie ulubione warzywa, ser, przyprawy, a na pewno wyjdzie pyszna:)




SKŁADNIKI:

warstwa mięsna:

0,5 kg mielonego mięsa wołowego dobrej jakości
2 cebule
2 marchewki
pół większej bulwy kopru włoskiego
4 ząbki czosnku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 szklanki bulionu wołowego
sól
przyprawy: po pół łyżeczki czarnego pieprzu, pieprzu ziołowego, rozmarynu, ostrej papryki; po łyżeczce oregano, słodkiej papryki; 2-3 liście laurowe, w innej wersji można użyć ziół prowansalskich
opcjonalnie mięso można podlać wytrawnym czerwonym winem, a także dodać 1-2 łyżeczki sosu Worcestershire
olej do smażenia
(w niektórych przepisach dodaje się łyżkę mąki, aby zagęścić sos, ja pominęłam mąkę)

puree ziemniaczane:

75 dag ziemniaków typu kulinarnego B-C ( idealne będą Bellarosa, Augusta, Omega)

O TYPACH KULINARNYCH ZIEMNIAKA TUTAJ 

2/3 szklanki śmietanki 30%
100 g startego sera cheddar
pół łyżeczki gałki muszkatołowej
sól

WYKONANIE:

Cebulę i koper włoski kroimy w bardzo cienkie piórka, marchewkę ścieramy na grubszej tarce. Wstawiamy ziemniaki do gotowania. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę, a gdy się zeszkli dodajemy posiekany czosnek, marchewkę i koper. Wszystko dusimy pod przykryciem na małym ogniu do miękkości, co jakiś czas mieszając. Dodajemy mięso, smażymy wraz z przyprawami, aż straci czerwony kolor, podlewamy bulionem, ewentualnie również niewielką ilością wina, dwiema łyżeczkami sosu Worcestershire i dusimy około 30-40 minut pod przykryciem. Dodajemy 2 łyżki koncentratu pomidorowego. Po około 30-40 minutach duszenia sos mięsny powinien być dość gęsty. Doprawiamy solą. Śmietankę podgrzewamy w rondelku. Ugotowane, gorące ziemniaki ugniatamy na puree, dodajemy gorącą śmietankę, gałkę muszkatołową i starty cheddar. Mieszamy i doprawiamy solą, jeśli trzeba. W naczyniu do zapiekania układamy warstwę mięsa, a na niej warstwę puree ziemniaczanego. Można je wygładzić łyżką, ja natomiast poukładałam je w postaci małych kawałeczków, które ładnie się przyrumieniły. Zapiekamy 20-30 minut w 200 stopniach.

Ziemniaki do tego przepisu dostarczyła firma Europlant Handel Ziemniakami Sp. z o. o.,  zajmująca się produkcją kwalifikowanych sadzeniaków do profesjonalnej hodowli ziemniaków.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz