środa, 5 marca 2014

Tatar ze śledzia

Zgodnie z tradycją śledzika powinniśmy zjeść wczoraj około północy, ale jeśli świętowaliście jednak dzień naleśnika, to dziś nadróbcie zaległości. Polecam taki oto pyszny sposób na śledzia :) Z ziemniaczkami z wody - w sam raz na postny posiłek.


SKŁADNIKI (na 4 porcje):

30 dag filetów śledziowych solonych ledzie należy wypłukać, zalać zimną wodą i wstawić do lodówki na 3-4 godziny do wymoczenia)
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1-2 łyżki kaparów (opcjonalnie)
1 łyżeczka posiekanej ostrej papryczki
około 10 szt pieczarek marynowanych
1 większy ogórek korniszon, ewentualnie kiszony
1 mała cebula
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka białego octu winnego
2-3 łyżki oleju rzepakowego
świeżo zmielony czarny pieprz

WYKONANIE:

Śledzie należy wymoczyć i dokładnie osuszyć. Śledzie kroimy w bardzo drobną kosteczkę, a jeśli chcemy uzyskać bardziej gładką i zwartą konsystencję, dodatkowo siekamy lub rozcieramy widelcem. Pozostałe składniki również bardzo drobno siekamy. Łączymy ze sobą miód, ocet i olej i sporą ilość pieprzu. Wszystko dokładnie mieszamy z posiekanym śledziem. Filiżankę lub małą foremkę smarujemy olejem, umieszczamy w niej tatar nieco dociskając, aby masa nabrała kształtu i wykładamy na talerz, dodatkowo skrapiamy olejem.

1 komentarz: