piątek, 28 marca 2014

Zupa ziemniaczana z pieczarkami

Klasyczną zupę porowo-ziemniaczaną wzbogaciłam dodatkiem usmażonych z cebulką pieczarek. Przepis jest prosty, ale ponieważ zupa składa się w większości z ziemniaków, to one będą decydowały o jej smaku i konsystencji. Ja do zup kremów używam ziemniaków typu AB-B, ponieważ po zmiksowaniu są aksamitne i gładkie. Ziemniaki zbyt skrobiowe nie dają takiego efektu po zmiksowaniu - takie ziemniaki będą idealne na placki, kluski, kopytka. W taką gładką konsystencję zupy idealnie wkomponowały się pieczarki - drobno pokrojone i zrumienione wraz z cebulką. Tym razem posypałam zupę tylko natką pietruszki, ale skwarki z wędzonego boczku ze szczypiorkiem pasują tu idealnie.


SKŁADNIKI (na ok 6-8 porcji):

40 dag białych części pora
70 dag ziemniaków (typ kulinarny AB-B, użyłam bardzo smacznej odmiany Vineta o typie kulinarnym AB, doskonale nadaje się również Bellarosa o typie kulinarnym B - odmiana ta ma charakterystyczną czerwoną skórkę) 

O TYPACH KULINARNYCH ZIEMNIAKA TUTAJ 

1 l bulionu z kurczaka (może być więcej, jeśli wolimy zupę mniej gęstą)
kilka łyżek klarowanego masła, ewentualnie oleju rzepakowego
30 dag pieczarek
2 cebule
200 ml śmietanki 30 %
sól, pieprz
gałka muszkatołowa (około pół łyżeczki)
natka pietruszki lub szczypiorek do posypania
opcjonalnie skwarki z wędzonego boczku surowego do okraszenia

WYKONANIE:

Białe części pora kroimy wzdłuż, dokładnie myjemy i kroimy w cienkie paski. Na patelni rozgrzewamy klarowane masło lub olej, dodajemy pory i dusimy na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut, mieszając co jakiś czas. Pory nie mogą zbrązowieć, a tylko się zeszklić i zmięknąć. Następnie dodajemy ziemniaki pokrojone w drobną kostkę, mieszamy z porami i dusimy pod przykryciem kolejne 15-20 minut na bardzo małym ogniu. Również mieszamy co kilka minut, aby nic nie przywarło do dna i się nie przysmażyło. W tym czasie możemy usmażyć drobno pokrojony boczek na skwarki. Następnie przekładamy wszystko do garnka, zalewamy bulionem  i gotujemy pod przykryciem do zupełnej miękkości. W tym czasie cebulę i pieczarki kroimy w bardzo drobną kostkę. Cebulę smażymy kilka minut,aby się zeszkliła, dodajemy pieczarki i smażymy na rumiano, doprawiając na koniec solą i sporą ilością pieprzu. Ugotowane pory i ziemniaki blendujemy, dodajemy usmażone pieczarki. Dodajemy śmietankę i doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową, zagotowujemy. Ja pozostawiłam zupę o konsystencji kremu, jeśli wolicie mniej gęstą, można dodać więcej bulionu i doprawić. Zupę posypujemy natką pietruszki lub szczypiorkiem, opcjonalnie niewielką ilością skwarków z boczku.

Ziemniaki do tego przepisu dostarczyła firma Europlant Handel Ziemniakami Sp. z o. o.,  zajmująca się produkcją kwalifikowanych sadzeniaków do profesjonalnej hodowli ziemniaków.





3 komentarze: