czwartek, 17 kwietnia 2014

Ziemniaki pieczone w gęsim smalcu

To jeden z tych przepisów, które sprawiają, że kuchnia wciąż zadziwia i zachwyca. Kiedy myślisz, że nic już nie może zaskoczyć, pojawiają się one :) - ziemniaki pieczone w gęsim smalcu - istne ziemniaczane cudo :). Gęsi smalec to jeden z najzdrowszych tłuszczów, można go używać w bardzo wysokich temperaturach, a o smaku i aromacie chyba już nie muszę wspominać. Ziemniaki oprószone mąką, wrzucone na gorący tłuszcz i upieczone w wysokiej temperaturze są bardzo chrupiące na zewnątrz i puszyste w środku, prawie nie wchłonęły tłuszczu. Polecam przygotować takie ziemniaki na świąteczny obiad, na pewno zachwycicie swoich gości!



SKŁADNIKI:

ziemniaki - typ kulinarny mączysty BC-C - ja użyłam bardzo smacznej odmiany Augusta

O TYPACH KULINARNYCH ZIEMNIAKA TUTAJ 

gęsi smalec - około 1 szklanki na 1 kg ziemniaków - ja miałam zapas gęsiego smalcu z niedawnego pieczenia gęsi - przepis tutaj
mąka do oprószenia ziemniaków
sól

WYKONANIE:

Piekarnik rozgrzewamy do 230 stopni wraz z brytfanką i tłuszczem. Jeśli przygotowujemy większą ilość, wykorzystujemy po prostu blachę piekarnika. Ziemniaki kroimy w około 1,5-2 cm plastry i obgotowujemy przez 3-4 minuty. Dokładnie odcedzamy i oprószamy z każdej strony mąką. Układamy na gorącym tłuszczu, tak, aby na siebie nie nachodziły, polewamy tłuszczem i pieczemy 20-30 minut w 230 stopniach, a w połowie pieczenia obracamy na drugą stronę. Po upieczeniu oprószamy solą. Podobny sposób na ziemniaki zaproponowała kiedyś Nigella Lawson, z kilkoma różnicami - jeszcze wyższą temperaturą pieczenia - 250 stopni, a ziemniaki były oprószone semoliną i pokrojone na kawałki.

Ziemniaki do tego przepisu dostarczyła firma Europlant Handel Ziemniakami Sp. z o. o.,  zajmująca się produkcją kwalifikowanych sadzeniaków do profesjonalnej hodowli ziemniaków.



2 komentarze:

  1. Ziemniaczki wyglądają bosko, idealne na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdrowych, pogodnych i spokojnych Świąt Wielkanocnych oraz mokrego Dyngusa! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń